Přihlásit

Myslivci i ekologové dávají krajině původní ráz (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kunovice, Babice
Kalinu, ptačí zob i planou trnku vysazovali v těchto dnech meziříčští ochránci přírody na větrných polích mezi obcemi Kunovice a Babice. Kromě těchto keřů ale nechyběly při výsadbě ani vzrostlé stromy. Některé z nich jsou vysoké přes tři metry. Vzniklý remízek by do budoucna měl posloužit dobré věci: jako úkryt pro zvěř v lánech polí, navrátit krajině její původní ráz, ale zároveň bránit vytrvalému větru, aby vysušoval úrodnou půdu. Tedy jakýsi malý větrolam.
"Jedná se o velice větrné místo, proto vlastně remízek vzniknul. Stane se do budoucna útulkem pro zvěř, ale zároveň bude plnit funkci větrolamu a bránit erozi. Kdysi to bylo zcela běžné, až rušení mezí všechno na čas přerušilo," vysvětlil Milan Orálek, jednatel Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí. O návrat ke kořenům se snaží také zdejší myslivci z Mysliveckého spolku Podhůří a Obecní úřad Kunovice. Před několika lety se obci podařilo získat dotaci z krajského úřadu.
"Na obecních pozemcích jsme vysázeli remízek se dvěma tisíci smrčků a stovkou jasanů. Snažíme se tak dát do pořádku krajinu, aby lahodila oku i duši. A posloužila zároveň zvěři," doplnil hospodář spolku Miroslav Orel. "Zkulturnění dlouhá léta nevyužitých pozemků je určitě prospěšné," potvrdil starosta Vladimír Gába.
Zatím poslední výsadbu ukončenou v těchto dnech v Kunovicích hradila v rámci projektu Péče o krajinu agentura ochrany přírody ministerstva životního prostředí. Stála včetně nezbytné práce zhruba sto tisíc korun, o dotaci žádali ochránci přírody čtyři roky a nakonec uspěli.
U někdejší silážní jámy směrem k Babicím vysázeli ochránci přírody padesát vzrostlých stromů, a to původních druhů, které na Valašsku sázeli kdysi naši předkové. "Nejvyšší z nichž mají až tři a půl metru, jsou to už prostě macci. Javory, duby, lípy i habry. Kromě toho jsme vysázeli kolem dvou set keřů kaliny, ptačího zobu, šípku a plané trnky," vypočítal Milan Orálek.
Vysázením stromů a keřů ale vše nekončí. "Je strašně sucho, k tomu stále ten vytrvalý vítr. Proto nám obecní hasiči sazenice a stromy zalévají, jinak by zaschly a byl by konec. Je s nimi naštěstí stejně dobrá spolupráce, jako s myslivci a obecním úřadem," konstatoval ochránce přírody. Všechny vzrostlé zasazené stromy navíc podepřeli třemi kůly, jejich kmeny obalili proti okusu zvěří pletivem. Oplocenky udělali samozřejmě také kolem zasazených keřů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.