Přihlásit

Myslivci, kteří stříleli kachny, prý ohrožovali návštěvníky zoo (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hluboká nad Vltavou
Smutným zážitkem a dětským pláčem skončila nedělní návštěva hlubocké zoo pro mladou ženu z Českobudějovicka a její malou dceru.
"Vracely jsme se ze zoo před čtvrtou hodinou po hrázi Munického rybníka a viděly na dvou loďkách několik mužů v zeleném, jak střílejí kachny ve vodě," vypráví žena, jejíž jméno Deník zná.

Strach na hrázi
"Jeden z mužů několikrát vystřelil na plující kachny zrovna ve chvíli, kdy stál na loďce směrem k hrázi. Kdyby při výstřelu zavrávoral, což se na lodi, která se houpe, může stát, mohl třeba trefit někoho, kdo po hrázi zrovna šel."
Zatímco muž lovil z vody mrtvé ptáky, její dcerka se nad mrtvými těly rozbrečela.
"Nechápu, jak mohli střílet do ptáků, kteří plují po hladině," pokračuje svědkyně.
"Zvláště tady u zoo jsou kachny zvyklé, že je lidé krmí. Samy proto plují k lidem a vůbec se jich nebojí." To je prý podobné, jako kdyby myslivci šli střílet bažanty rovnou do bažantnice.
Zatímco matka konejšila plačící dcerku, volala na policejní linku 158.
"Na základě oznámení policisté přijeli k rybníku, kde byli myslivci z Lesů Hluboká," pokračuje dál českobudějovická policejní mluvčí Regina Tupá.
"Myslivci řekli, že prováděli dostřel zraněných kachen po lovu. Kachny by prý jinak uhynuly. Jednali tak v souladu s mysliveckým právem. Nedopustili se tedy přestupku ani trestného činu," dodává Regina Tupá.

Subjektivní dojem
Mohli myslivci střílet po plujících kachnách?
"Není to zakázané," říká Pavel Pletka, jednatel okresního mysliveckého spolku České Budějovice. K tomu, jestli střílející muži ohrožovali lidi na hrázi, se vyjádřit nehodlá ani nemůže.
"To je pouze subjektivní dojem," pokračuje Pletka.
Záleží na svědectvích a důkazech, které by potvrdily, že myslivci ohrožovali kromě kachen také lidi na hrázi.
"Střelec při několika ranách, kterými zastřelil první kachny, mířil ve směru k hrázi, kde chodili lidé," stojí si na svém mladá maminka.
"A tím ostatní ohrožoval. Také si myslím, že je neetické střílet na kachny u zoologické zahrady, kudy chodí rodiče s dětmi. Naše holka se z toho rozbrečela. Ať si střílejí kachny na honech, a ne před dětskýma očima," dodává žena z Českobudějovicka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.