Přihlásit

Auta versus zvěř. Ochrana na silnici téměř neexistuje (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Děčín/Jednu z tragických nehod, jež se udály ve středu v Děčíně, má na svědomí divoké prase. Vběhlo do frekventované silnice a srazilo se s autem. Další řidič do nehybného zvířete najel, nezvládl řízení, narazil do protijedoucí dodávky, pak do sloupu a na místě zemřel.
"Taková tragická událost se letos v okrese naštěstí stala jen jednou, ale v dalších šedesáti sedmi případech dalších dopravních nehod jsou na vině právě zvířata na silnicích," řekl děčínský policejní mluvčí Ladislav Cvik.
Rada, jež by stoprocentně fungovala a díky níž by řidič střetu se zvěří zabránil, neexistuje. V místech, kde zvěř přes silnici přebíhá, obzvláště v lesních úsecích, musí být řidiči velmi opatrní.
"Místa označují dopravní značky a například na dálnici jsou umístěna odrazová sklíčka, jejichž úkolem je zvěř od silnice odradit, jejich světlo je totiž podobné světlu z ohně," řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Poznamenal, že čtyři a půl procenta všech nehod v republice jsou srážky se zvěří či zvířaty.
Na ministerstvu dopravy před časem schvalovali doplněk do aut, tak zvanou plašičku či rušičku zvěře. Zda je účinná, ale nevědí.
"Je to vnější plastové zařízení, jakási trubička, která při jízdě vydává lidskému sluchu neslyšitelný zvuk, který by měl zvěř plašit," popsal zařízení vedoucí oddělení provozu vozidel ministerstva dopravy Jiří Počta. Sám zkušenost se zařízením nemá. "My neposuzujeme jeho funkčnost, ale to, zda nevadí autu, jeho provozu," vysvětlil Počta.
Naopak zkušenost s plašičkou mají taxikáři v Rumburku. "Mají je namontované všechny naše vozy. Stoprocentní ochrana to samozřejmě není, ale myslím, že to pomáhá," tvrdil Petr Brabec z rumburské Paveltaxi.
Plašičky prodává třeba firma z Benešova nad Ploučnicí Botarri.cz..
"Právě jsme je objednali, lidi se totiž po nich občas ptají," řekla zaměstnankyně firmy Klára Ptáková.
Se zvěří, obzvláště s divočáky, mají lidé v Děčíně bohaté zkušenosti. Prasata chodí do sídlišť, do zahrádkářských kolonií i vilových čtvrtí.
"Tam my střílet nemůžeme, je to mimo honitbu. O to se musí postarat magistrát a dát povolení k odstřelu na nehonebním pozemku," řekl jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty Čestmír Vondráček. Poznamenal, že v místě, kde se ve středu stala tragická nehoda, zvěř přechází už mnoho let velmi často.
Magistrát příliš povolení k odstřelu mimo honitbu nedává. Letos to bylo jednou, v Těchlovicích.
"Musíme především dbát na bezpečnost lidí, nemůžeme nechat myslivce střílet třeba na sídlišti," vysvětlila Simona Kottková z děčínského magistrátu. Upozornila, že mnohdy si za trápení s divočáky lidé mohou sami. "Krmí je, nechávají zbytky ovoce za ploty zahrad a podobně," řekla. To potvrdil i mluvčí děčínských strážníků Tomáš Pavlík.
"Mnohokrát jsme vyjížděli zahánět divočáka ze sídliště v Želenicích. Jenže jsme přišli na to, že si ho lidé dokonce pojmenovali a z balkonů mu házeli zbytky. Není pak divu, že se divočák vracel za zdrojem potravy," tvrdil Pavlík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.