Přihlásit

Divoká prasata se stávají noční můrou pro myslivce (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci ale mají problémy jinde - vrásky na čele jim přibývají hlavně kvůli přemnoženým divočákům.
V 80. letech byla divoká prasata v kraji spíše vzácností, teď se ale tak rozmnožila, že myslivci neví, co s nimi. Komunistický způsob hospodaření jim začal vytvářet ideální podmínky. Velké, zcelené komplexy polí, nabízejí skvělé možnosti pro úkryt, když se v lese necítí v bezpečí. Také se výrazně změnily pěstované plodiny. "Dříve se preferovaly okopaniny, hlavně brambory a řepa. Dnes jsou tyto druhy na ústupu a pěstuje se hlavně kukuřice a obilí. Ty svědčí prasatům a spárkaté zvěři," říká Pavel Martin, jednatel mysliveckého spolku Klatovy.
Divoká prasata pak "plundrují" celé hektary polí a zemědělcům způsobují obrovské škody. Pro dospělého jedince není v noci problém ujít i 40 kilometrů, kdy zlikviduje na co přijde. "Letos byly škody na obilí a kukuřici takové, že ohrožují další existenci a hospodaření družstva," tvrdí Josef Balín, ředitel zemědělského družstva v Dolanech na Klatovsku. Nebezpečí představují prasata i pro silniční dopravu - narůstají počty nehod, které způsobí.
Poslední kapkou byly dvě poslední teplé zimy, kdy počty divočáků vzrostly geometrickou řadou. "V lesích nemají přirozeného nepřítele," říká Pavel Martin.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.