Přihlásit

Zahrádkářům okolo Žiliny komplikují život divočáci (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Markéta HOLATOVÁ, redaktorka
--------------------
Problém mají majitelé zahrad kolem slovenské Žiliny. Život jim komplikuje obrovské stádo divočáků. Prasata jim likvidují úrodu brambor, ničí pozemky a vrhla se i na nedaleký hřbitov. Jak zjistili naši kolegové v televize Markíza, tamní myslivci jsou proti chlupatým vetřelcům v podstatě bezmocní.

redaktor
--------------------
Žilinští tento rok nemuseli orat, na jejich zahrady totiž dělají pravidelné nájezdy skupina divočáků. Některým dokonce vyorali brambory den potom, co je zasadili. Když už v zahradách neměli co sníst, vrhli se na místní hřbitov, rozryli tam nejen trávu, ale i samotné hroby.

zahrádkářka
--------------------
Normálně rachotím, aby odešli, to je tak jako medvěd, takové velké jsem to viděl v zahradě.

zahrádkář
--------------------
Běhají tady to, když se jde večer, to je tady úplná tma, tady se nedá ani žít pomalu.

redaktor
--------------------
Myslivci tvrdí, že dělají, co můžou. Tento rok už zastřelili skoro sedmdesát divočáků. Jen přes uplynulý víkend přesně zamířili až sedmkrát. Přitom před lety byli rádi, když se jim podařilo dvacet úspěšných úlovků. No, lidem v zahradách střílet nemůžou.

myslivec
--------------------
Zákon o myslivosti má určitá pravidla, které, které zamezují střílení v objektech, jako jsou chatové oblasti, hřbitov a i jiné usedlosti.

redaktor
--------------------
Vystřelit na jakoukoliv zvěř totiž můžou myslivci až dvě stě metrů od poslední stavby, v opačném případě riskují členství ve sdružení, ztrátu zbrojního pasu, ale i trestní stíhání.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.