Přihlásit

Divočáci ničí pole (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klatovsko
Škody dosahující několika desítek tisíc korun na polích i lukách jsou výsledkem řádění divokých prasat na Klatovsku.
"Jsou tu vidět velké tlupy divokých prasat. Mnohde dosahují i šedesáti kusů. Jejich přebíhání, rytí v polích a na lukách je neskutečné," říká myslivec Jindřich Zábrana z Klatovska.
"Škody jsou zaznamenány na ozimých obilovinách, které jsme sily po kukuřicích. Prasata rozrývají plochy a hledají zbytky zrna. Velké škody nadělali divočáci zemědělcům také hlavně v době žní. Škody se poznají až na jaře," říká Jiřina Jandová z Okresní agrární komory v Klatovech. "Největší škody jsme zaznamenaly v lokalitě u Kamýku. Můžeme požadovat po zdejším mysliveckém spolku náhradu škod, myslivci nám ale vycházejí vstříc a pro družstvo pravidelně konají brigády, třeba na kámen," popisuje jednatel společnosti Agromachine Švihov Václav Mazanec .
Škody zaznamenávají zemědělci v celém okrese. Okresní myslivecká jednota o situaci ví a snaží se přemnožené stavy divokých prasat řešit jejich odstřelem. Letošní hony jsou na úlovky černé zvěře hodně bohaté.
Poměrně velké škody dělají zemědělcům také hraboši a myši, které jsou kvůli mírným zimám přemnoženy, a likvidují pastviny a louky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.