Přihlásit

V Oáze i v době odstřelu bez omezení (CV týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výsluní/ Ještě víc než měsíc by se měli návštěvníci lesa pohybovat po vyznačených stezkách a opustit ho do 17. hodiny. Alespoň tak zní rada myslivců, pokud nechtějí přijít k možné újmě na zdraví.
Do konce roku totiž probíhá plánovaný odstřel zvěře.
Pozorovat přírodu i s jejími přirozenými obyvateli a navíc bez jakéhokoli omezení nabízí ranč Oáza v Kýšovicích. Dělají tam totiž agroturistiku. V oborách ve farmovém chovu se tam na 300hektarovém pozemku pohybuje jelení, dančí a mufloní zvěř.
"Každé roční období u nás návštěvník najde jinou možnost zábavy. Na jaře tu může v přímém přenosu vidět, jak se rodí koloušek nebo například tele či hříbě, a teď si může vlastnoručně ulovit vysokou a navíc si poručit, co z ní chce uvařit. Samozřejmě musí mít zbrojní pas a všechny doklady, které k tomu potřebuje," upozorňuje majitel ranče Oáza Josef Lacman.
"Do agroturistiky patří kromě myslivosti a farmového chovu zvěře, také zemědělská a restaurační činnost a ubytování. To také poskytujeme," vysvětluje náplň svého podnikání.
Přesto, že se Kýšovice nachází pár kilometrů od Chomutova, a dá se tam přijít k zajímavé a navíc levné dovolené, o našince tam takřka nezavadíte. "Jezdí sem především cizinci. Většinou Němci, ale také Angličané. Měli jsme tu dokonce i Japonce. Lidi z okolí ani neví, že tu něco takového je," hodnotí zájem pan Lacman. Většina návštěvníků oceňuje především klid, pěkné prostředí a bezpočet možnosti vyžití.
Na relativně malém prostoru se prohání desítky kusů jelenů, daňků a muflonů. Ale také koně, krávy, kozy, ovce, kočky a psi.
Součástí ranče je i pstruhový rybníček, kde si každý host může chytit pstruha, a pak si ho ugrilovat.
"Zvířata krmíme tím, co vypěstujeme. Nedáváme jim žádnou chemii. Av restauraci vaříme jen z toho, co tu vyroste," říká pan Lacman.
Při pohledu do jídelního lístku se sbíhají sliny. Od jeleních steaků až po sladkou palačinku z domácích vajíček. Dojem nepokazí ani pohled na ceny. Najíst se dá za slušnou cenu. Většina jídel stojí kolem sta korun.
Aby "Oáza" "šlapala" tak jak má, pomáhámuosm lidí.
"Mám rád práci, kde je za mnou něco vidět, a kde se cítím svobodný. I když jsem chodil do práce, celý život jsem sedlačil," svěřuje se.
Že ho práce baví, je vidět. Pan Lacman věnuje práci na ranči veškerý svůj čas. Den mu začíná v zimních měsících v pět hodin, v létě ještě dříve.
Nejdříve obejde zvířata, aby věděl, co potřebují, pak ho čeká snídaně a krmení svých čtyřnohých svěřenců, dále následuje služba v kuchyni, kde je hlavní a jediný šéfkuchař, a práce podle potřeby. V televizi sleduje jen zprávy a spát chodí kolem jedenácté hodiny. Přitom z něj čiší dobrá nálada a radost ze života.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.