Přihlásit

Daňky, srny a divočáky musejí myslivci na Mělnicku přikrmovat už v listopadu (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mělnicko
Myslivci na Mělnicku jsou na letošní zimu připraveni, mají velké zásoby krmení pro zvěř. Ta bude s příchodem prvního sněhu závislá na pomoci lidí, přijde totiž o část přirozeného zdroje potravy.
Podle člena honební společnosti Bora Řepín Jaromíra Kratochvíla je krmení v zimním období nutné zejména proto, aby zvěř nestrádala a nezpůsobovala škody na polích nebo v lesích. "Spárkatou zvěř, tedy srnčí, dančí a černou, přikrmujeme už od listopadu. Bažanty, koroptve a divoké kachny je vhodné začít krmit hned po žních," doplnil Kratochvíl.
Myslivecká sdružení si na menších políčkách pěstují část zimního krmiva sami, další druhy pak kupují od zemědělských společností.
V mysliveckém sdružení Všetaty-Přívory má podle hospodáře Oldřicha Lauba každý člen na starost dvě až tři krmná místa. "Krmiva máme dost, pokud bude zima taková jako loni, nebudeme muset krmivo dokupovat," poznamenal Laub.
Stává se však, že se zimní krmení ze zásypů ztrácí. Podle myslivců si chodí pro obilí do lesa například chovatelé drobného zvířectva, kteří chtějí ušetřit.
V lese navíc řádí vandalové, kteří ničí práci myslivců, a připravují tak zvěř o potravu. "Před lety nám někdo zapálil nově vybudovaný krmelec plný sena" řekl Jaromír Kratochvíl z honební společnosti Bora Řepín.
Řada lidí vnímá členy mysliveckých sdružení jako střelce, kteří loví zvěř pro své potěšení. Zapomínají přitom na množství práce, která je spojena s výkonem práva myslivosti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.