Přihlásit

Jelen vláčel na hlavě elektrický ohradník (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ačkoliv to lovci zpočátku netušili, byl pro zvíře výstřel z pušky vlastně vysvobozením po dlouhém trápení.
Mladý, asi pětiletý jelen vyšel z houštiny při odpolední čekané, když na něj Bohdan Kuchejda zamířil. Paroháč padl k zemi po první ráně, která pro lovce znamenala velký úspěch, jelikož se jednalo o jeho první úlovek velké spárkaté zvěře.
Jaké však bylo překvapení všech myslivců, když přišli k mrtvému zvířeti blíž. Celou hlavu včetně paroží mělo zamotanou do lana elektrického ohradníku. "V jedné části krku mu už zarostlo do kůže a prořízlo hrtan, z rány vytékal hnis. Jelen musel hodně trpět a pravděpodobně by co nevidět uhynul hladem nebo na otravu krve. Neměl také šanci shodit dolů paroží. Kdyby to udělal, viselo by mu na krku," soudil myslivecký hospodář Rudolf Szlaur.
Pro lovce je záhadou, jak si mohl jelen na sebe namotat tak dlouhý kus lana. Zřejmě se někde zachytil a pak sebou házel a točil se dokolečka, jinak to ani není možné. Zvíře se do místního polesí možná zatoulalo z Polska, protože si nešťastníka nikdo z myslivců či lesníků dříve nevšiml. Podobné situace, kdy zvířata sama sobě zkomplikují život, občas myslivci zaznamenají. "Kdysi jsme slyšeli o dvou uhynulých jelenech. Zaklínili se do sebe parožím a už se jim nepovedlo od sebe odtrhnout. Viděl jsem i srnce, který pod jabloní spatřil spadlé jablko a chtěl ho sežrat. Prostrčil však hlavu k zemi přes kolečka na močůvku a kvůli paroží už ji nedokázal vyndat. Chuť na jablko se mu stala osudnou," dodává Szlaur.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.