Přihlásit

Blízký vztah k přírodě a myslivosti se v naší rodině dědí z generace na generaci (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už při slavnostním nástupu mužů v zeleném bylo jasné, že i přes ranní nevlídné a mlhavé počasí vyráží společně s ostatními na hon. Řeč je o sedmnáctileté studentce Janě Vyhlídalové z Telče. Její čtyřnohý společník oslavil šesté narozeniny, jmenuje se Gero a věrně Janu doprovází na každičkém kroku.
"Přijela jsem dneska s taškou, my takhle jezdíme na hony pravidelně," řekla skromně a dodala, že myslivosti se věnuje už delší dobu. V jejich rodině se prý láska k přírodě dědí z generace na generaci. "K myslivosti mě vlastně přivedl táta, to jsem byla ještě malá. Od té doby spolu chodíme do lesa nejen na hony, ale také pravidelně krmíme zvěř v naší honitbě. Protože táta je členem Mysliveckého sdružení Radkov, nejčastěji procházíme v lesích v okolí Radkova a Strachoňovic, kde máme i posed," vypráví.
Po skončení základní školy se Jana vzhledem ke svým zálibám a lásce ke zvířatům rozhodla, že si podá přihlášku na Střední veterinární školu do Českých Budějovic. Měla štěstí a byla přijata. Až školu dodělá, může pokračovat dál na vysoké, ale o tom je prý zatím předčasné mluvit.
"Mám moc ráda zvířata, proto jsem si vybrala právě tuhle školu. I když musím přiznat, že doma kromě mého psa a andulek žádná jiná zvířata nemáme," dodává s tím, že při škole si také začala dělat myslivecké zkoušky. Zatím probírají většinou teorii. Mnoho témat a informací potřebných k mysliveckým zkouškám, které ji čekají, si musí studenti sehnat sami. Ale v dnešní době internetu to prý není nic těžkého.
Složit zkoušky z myslivosti musí být podle rozsahu témat, která se při nich zkouší, velice náročné. Součástí přípravy je teoretická část a roční praxe v honitbách. Obsahem roční praxe je zejména praktická činnost v honitbě, účast na kynologických akcích, účast na chovatelské přehlídce i výcvik se zbraní.
Myslivosti a přírodě věnuje Jana většinu svého volného času, takže na kluky, kamarádky nebo diskotéky jí mnoho času nezbývá. "To musí jít zatím stranou, myslivost je pro mě v současné době tím nejdůležitějším," usmívá se.
U zkoušek bude muset prokázat základní znalosti týkající se myslivosti. Řeč možná přijde i na dějiny lovectví a myslivosti a myslivecké spolkové činnosti, význam myslivosti, mysliveckou kulturu, etiku, mluvu, zvyky a tradice.
"V teorii probíráme i legislativní souvislosti výkonu myslivosti, zásady tvorby honiteb, právní předpisy o myslivosti, o zbraních a střelivu, o ochraně přírody a krajiny. Věnujeme se také myslivecké zoologii a biologii zvěře," nastiňuje Jana šíři témat, které na ni jako na adeptku budou čekat u zkoušek.
Členové zkušební komise se mohou Jany ptát také na oblast péče o zvěř, problematiku stavů zvěře či oblast ekologie a přírodního prostředí zvěře. Své znalosti bude muset prokázat z okruhu loveckých zbraní a střeliva, stejně jako v použití lovecké zbraně - tedy žádná procházka růžovou zahradou.
Janu by ale zkoušky neměly nijak zaskočit, protože mnoho zkušeností a znalostí získala a stále získává od svého táty. Kdo v jejím věku by se mohl pochlubit tím, že místo sobotního vyspávání běhá za každého počasí jako čiperka po lese a společně s ostatními myslivci zatahuje leč.
Hon v Nové Říši byl pro Janina tátu úspěšný, protože střelil zajíce. Zajímám se proto o to, co na úlovky říká doma maminka. "Ta už si na naši zálibu zvykla. A ze zvěřiny jsou přece vynikající jídla," řekla závěrem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.