Přihlásit

Chrochtající predátoři devastují honitby (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kančí speciality mnohého gurmána potěší, stejně jako informace, že divočáků je dost. O poznání méně jsou touto skutečností potěšeni zemědělci a kupodivu také sami myslivci. Divoká prasata decimují stavy drobné zvěře.
U posledně jmenovaných je malá radost z velkého počtu divočáků zdánlivě nesmyslná. Jenže. Divoké prase, to není jen kančí guláš, kly a kůže jako trofej, ale také spousta problémů. A škody.
Na zemědělských porostech i na stavech zvěře. Divočáci totiž nemají v přírodě přirozeného nepřítele, početní stavy může ovlivnit jen člověk. Pokud se na území jejich stav výrazně navýší.
"Prase je všežravec a plení bažantí hnízda, požírá jejich vejce, mladé bažanty a zajíce, a to je poznat především v honitbách poblíž velkých lesních porostů," řekl Právu vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek.
Zkušenost potvrzují myslivci z břeclavské části Charvátská Nová Ves. Ti na svých pochůzkách honitbou nacházejí vypleněná hnízda.
Zajíce i bažanty, které na posílení stavů v honitbě dokonce nakupují, hynou na silnici a likvidují je nejen lišky, ale právě i divočáci.
Když nastoupí do akce hladoví divočáci, postupují v rojnici a vyžerou vše kolem. "Je jich tady plno, Máme kolem úpravny jímací místa pitné vody a při kontrolách nacházíme divočáky důkladně přerytou půdu," potvrdil Miloš Trčka z lednické úpravny pitné vody, jejíž okolí obhospodařují právě myslivci z Charvátské Nové Vsi.
"Informoval mě před časem Otakar Pražák, že jako ochránci přírody monitorují situaci kolem rybníčků v lesích kolem Valtic. A zjistili, že když se pulci proměnili v žáby, vzali divočáci rybníčky útokem a všechny obojživelníky v jeho blízkosti vyžrali," řekl Vyhnálek.
Rostoucí počty černé zvěře potvrzují i statistiky.
"Jestliže v roce 1996 se v celém obvodu Okresního úřadu Břeclav ulovilo kolem pěti set prasat, tak vloni jich byla na podstatně menším území "malého" okresu na čtyři sta. Letos za jedenáct měsíců se tomuto číslu již blížíme," řekl Vyhnálek.
Malý okres je přitom zhruba čtvrtinou původního celku. Některé honitby na Břeclavsku letos vykazují již kolem šedesáti odstřelených kusů, v Lanžhotě myslivci zastřelili dokonce 83 prasat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.