Přihlásit

Hon skončil překvapením: zvěř na kraji města zůstala (Havířovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Členové havířovského mysliveckého sdružení si po posledních poměrně chudých honech spravili náladu, když byli v sobotu nadmíru spokojeni s posledním letošním honem.
Myslivci si už pomalu začali zvykat na to, že v okolí města zvěře nezadržitelně ubývá. Dokonce se smířili s tím, že pod koly aut nebo ve spárech dravců či pytláků končí i bažanti, které odchovávají ve svých voliérách. Sobotní hon je však potěšil.
Skupina lovců a honců prošla leče v části honitby, která se rozkládá v Dolní Suché, Prostřední Suché, Horní Suché a Životicích. Postupně se dostali až do Bludovic ke své myslivecké chatě, kde se konala poslední leč, tentokrát poslední leč tohoto roku. Hlavním cílem byl bažantí kohout. Lovil se však i zajíc a škodná.
Zatímco v oblasti Dolních Datyní a okolí řeky Lučiny předchozí hony skutečně opakovaně po sobě prokázaly snížení počtu zvěře, v Dolní Suché tomu je naopak. "V oblasti kolem kališť u bývalých šachet jsme střelili poměrně vysoký počet bažantích kohoutů i zajíců. Až nás to samotné překvapilo," řekl hospodář sdružení Jiří Mokrý. Poslední bažanty myslivci ulovili až u své chaty na Stružníku. Právě tam prokázali bažanti svou chytrost. Přestože houštiny proběhli lovečtí psi, poslední tři bažanti vzlétli až po odtroubení, což znamenalo ukončení střelby a honu.
Další hony budou havířovští myslivci pořádat opět až na podzim příštího roku. V průběhu zimy se budou věnovat přikrmování zvěře včetně podávání vitaminů.
Ve svých voliérách budou odchovávat mladé bažanty, které později vypustí do přírody. Myslivci také mají několik malých políček, kde pěstují potravu pro zvěř, které současně pole poskytuje úkryt před dravci.
Fotogalerie je na:
www.havirovsky.denik.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.