Přihlásit
Sample Image

Prezident podepsal novelu zákona o zbraních. Lékaři budou muset prověřovat, zda pacienti…

Myslivost 0

Prezident Petr Pavel podepsal 11. června 2025 soubor novel zákona o zbraních a střelivu a zákona o munici, jenž vejde v platnost od ledna příštího roku. Mimo jiné zavádí povinnost pro lékaře prověřovat vlastnictví zbrojního průkazu u pacientů, kteří trpí takovou nemocí, vadou nebo stavem, které by způsobilost nakládat se zbraněmi nebo municí vylučovaly. 

Sample Image

Rarita roku 2025 – II. kolo – Můžete hlasovat!

Rarita roku 0

Od čtvrtka 12. června do čtvrtka 19. června do 18:00 můžete hlasovat v II. kole soutěže Rarita roku 2025. Do tohoto kola bylo přihlášeno celkem 12 srnčích trofejí, které si můžete prohlédnout v připojené galerii. Výsledky hlasování budou zveřejněny společně s výsledky hlasování odborné poroty v červnovém Světě myslivosti a na...

Sample Image

Ministerstvo zemědělství poskytuje dotace na plašiče zvěře, drony a senzory na žacích…

Myslivost 0

Ministerstvo zemědělství každoročně vypisuje dotace pro zemědělce i myslivce na pomůcky, které při senoseči pomůžou vyhledat a zachránit srnčata a případně další mláďata schovaná ve vysoké trávě. Žadatelé mohou získat...

Sample Image

Rarita roku 2025 – výsledky 1. kola

Rarita roku 0

Soutěž Rarita roku 2025 o nejzajímavější srnčí trofej odstartovala! Do 19. května přijímala redakce Světa myslivosti fotografie trofejí přihlášených do prvního kola. Sešlo se jich celkem 13 a pro novou...

Sample Image

Termální drony DJI – srovnání v terénu

Myslivost 0

Ve Světě myslivosti č. 3/2025 jsme provedli srovnání nejdostupnějších dronů s termokamerou na základě parametrů významných pro potřeby využití v myslivosti. V článku jsme se zaměřili na drony v cenové relaci do...

Sample Image

V Ludgeřovicích na Opavsku se objevil los

Myslivost 0

V Ludgeřovicích na Opavsku se 2. června ráno objevil los evropský. Do obce se pravděpodobně zatoulal z Polska, kde je výskyt těchto zvířat častější. Jeho odchyt řešil Moravskoslezský kraj ve...

Sample Image

Česká republika odmítá zákaz olova ve střelivu od roku 2028

Myslivost 0

Vláda ČR po Evropské komisi požaduje, aby přehodnotila svůj přístup k omezování používání olova ve střelivu a stáhla aktuální návrh, který by v příštích letech ustanovil řadu zákazů. V tiskové zprávě to...

Sample Image

Evropská komise představila nový návrh na omezení olova ve střelivu pro sportovní…

Myslivost 0

Dne 27. února t. r. představila Evropská komise (EK) na schůzi výboru nařízení REACH (nařízení EU pro posuzování rizik, které mohou představovat chemické látky) nový návrh na změnu přílohy XVII...

Monitoring tisku - Myslivost

Speciality ze zvěřiny

Sample Image

Kubánské srnčí picadillo

Speciality ze zvěřiny 0

500 g mleté srnčí zvěřiny, 400 g sterilovaných drcených rajčat, 100 g zelených oliv bez pecek, 80 g sušených brusinek, 1 syrová červená paprika, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, 100...

Sample Image

Daňčí jarní rolky s omáčkou z portského

Speciality ze zvěřiny 0

600 g daňčí kýty bez kosti (šál), 2 svazky jarních cibulek, 150 g selské šunky, medová hořčice, směs jemně mletého koření na zvěřinu, sůl; olej na pečení na omáčku: 200 ml portského, 100 ml silného zvěřinového vývaru, 3 lžíce másla, 10...

Sample Image

Zvěřinové kuličky v brusinkové omáčce

Speciality ze zvěřiny 0

na zvěřinové kuličky:500 g mleté zvěřiny (může být směs více druhů), 30 g parmazánu, 3 lžíce strouhanky, 1 vejce, lžíce olivového oleje, lžíce másla, lžíce citronové šťávy, lžička citronové kůry...

Africký mor prasat

Sample Image

Liberecký kraj je tři čtvrtě roku bez nových případů afrického moru prasat

AFRICKÝ MOR PRASAT

Liberecký kraj je tři čtvrtě roku bez nových případů afrického moru prasat (AMP). Poslední potvrzený nakažený divočák je z loňského srpna. Pokud v následujících třech měsících nepřibude žádný další, Česko...

Sample Image

Testy uhynulých prasat a divočáků ve Zlínském kraji loni africký mor neprokázaly

AFRICKÝ MOR PRASAT

Veterináři ve Zlínském kraji loni preventivně vyšetřili na africký mor 75 uhynulých prasat v domácích chovech. U žádného z nich se nákaza neprokázala. Pracovníci krajské veterinární správy loni pokračovali také...

Sample Image

Policie skončila v honitbách v Libereckém kraji s odstřelem divočáků

AFRICKÝ MOR PRASAT

Policie České republiky ukončila ve vybraných honitbách v Libereckém kraji druhou etapu odstřelu prasat divokých (první probíhala v listopadu a prosinci 2024). Od pondělí 10. února do čtvrtka 13. února...

Testy lovecké výzbroje a výstroje

Sample Image

Tip z Decathlonu na jarní doplnění výstroje

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Většině našich myslivců je dobře známo, že v nabídce prodejce sportovního vybavení Decathlon naleznou bohatý sortiment lovecké výstroje pro každé roční období. V redakci Světa myslivosti jsme v průběhu dubna 2023 měli možnost...

Sample Image

Zimní lovecký set oblečení z Decathlonu

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Nacházíme se v období, kdy kvalitní oblečení pro pobyt v přírodě zásadně ovlivňuje dobu strávenou na čekané v lese. Počátkem listopadu 2022 jsem měl příležitost otestovat zimní loveckou soupravu od firmy Decathlon.

Sample Image

Lovecký batoh Solognac Big Game 45/90

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Nedílnou součástí lovecké výstroje většiny myslivců je kvalitní batoh, do něhož se dá naskládat vše potřebné pro konkrétní způsob využití. Menší batohy slouží k transportu věcí užitečných při individuálních a společných...

Konec roku v době našich praprababiček (Styl)

Silvestrovská noc v Praze v 19. století ani v nejmenším nepřipomínala bujaré veselí ve 20. století a už vůbec ne monstróznost dnešních novoročních oslav. Pražský měšťan tehdy seděl s rodinou spořádaně doma a zavdával si z pořádného džbánu piva.

Na Silvestra byly sice pražské šenkovny plné, ale málokde se vařilo, a tak spěchali hosté domů na večeři. Staropražan sem totiž manželku s dětmi nevodil, a když si vyšel užít silvestrovského večera do společnosti, tak jedině sám. O zábavu se starali sami hosté, kteří si rádi zazpívali, nebo zjednaný harfeník či houslista. Silvestrů v šantánu a tingltanglu se zpěvačkami i artistickými čísly se Pražané dočkali až na konci 19. století.

Menu podle zámožnosti rodiny
Na rozdíl od Vánoc na Silvestra nic nebránilo hospodyním podávat masitá jídla. Večeřelo se většinou mezi 18. a 20. hodinou. Pokud ale byli v domě hosté a pořádala se třeba taneční zábava, pak pokrmy přicházely na stůl až před 23. hodinou.
Počet a skladba chodů závisely na zámožnosti rodiny a velkorysosti hostitele. Dnes by asi nejednoho jedlíka zaskočil jídelníček složený "z bílé polévky s rejží, hovězího masa s cibulkovou omáčkou a okurkami, kuřátka s karfiolem, pečené kachny, salátu, talíře suchárků, piva, vína a kafe". V opravdu bohatých domácnostech se připravovaly polévky dvě, pět i šest pečení, hovězí maso s různými omáčkami, zelenina a sladké i ostré nákypy. Mezi oblíbené pochoutky patřily také "cemr (zaječí nebo srnčí hřbet), vandličky (paštičky - pozn. red.) s fáší, pečené koroptve a drůbky". Hodně se jedl i chléb, jehož se peklo mnoho druhů.
Sladkosti se na stole objevovaly podle rozpoložení hospodyně. Nikoho tehdy proto nezaskočilo, když se mezi zadělávanými žabími stehýnky a pečeným úhořem měl zakousnout do čokoládového nákypu. Jedlo se několik hodin a stolovníkům s trávením pokrmů, na jejichž přípravě se nešetřilo máslem ani kořením a ostrými přísadami, napomáhalo ovoce, slivovice a pivo.

Rypáček pro paní domu
Na Nový rok se svátečně oblečení Pražané vypravili ráno s celou rodinou do kostela. Ženy a dívky na sebe navěsily vše, co jim Štědrý večer nadělil, a tak se spíš než zbožným rozjímáním stala novoroční bohoslužba módní přehlídkou.
Pravda, starší matróny se na ní dlouho nezdržely. Spěchaly totiž domů dohlédnout na přípravu oběda. Podle tradice se na Nový rok jedlo něco vepřového, jako předkrm pak čočka a ovar z hlavy s malínským křenem. Rypáček dostávala paní domu. Proti Silvestru nesmělo přijít na stůl nic s rychlýma nohama, ploutvemi nebo křídly, jinak by štěstí v novém roce mohlo z domu utéci, uplavat nebo odletět.
Po novoročním obědě a krátkém šlofíku si muži odcházeli odpočinout do vináren, kam většina z nich zavítala již před obědem cestou z kostela. Později odpoledne se pak přijímaly návštěvy nebo se chodilo za zábavou do města. Pražačky v této době už nečastovaly novoroční návštěvníky čokoládou jako v 18. století, ale stále módnější kávou. Čaj se v Praze teprve zabydloval a byl to nápoj spojovaný hlavně s vyššími společenskými vrstvami. Servíroval se s různými ovocnými sirupy nebo mandlovým mlékem.

Ve znamení paštik a asietek
Studená kuchyně se v 19. století nesla ve znamení paštik a plněných mas. Podávaly se také malé předkrmy, tzv. asietky, žemličky, jež jsou obdobou obložených chlebíčků, a slané i sladké pěny na trvanlivých oplatkách, které se doma napekly a uschovaly. Všechny tyto tzv. příchoutky tvořila jen malá sousta - ale větší než současné jednohubky. Pokud by je ale chtěla hospodyňka připravit bez dnešní kuchyňské techniky, pořádně by se nadřela. K výrobě paštik sloužily všechny druhy masa, případně se do nich zpracovaly různé zbytky, připravovaly se ale i sladké, z těstovin či rýže. Jelikož ještě neexistovaly mlýnky, maso se uvařilo či upeklo a pak buď sekalo, nebo tlouklo v hmoždíři. Proto byla i konzistence tehdejších paštik daleko hrubší než u současných. Kromě paštik se také podávaly studené i teplé masové pudinky. Jejich základ tvořil bešamel, výsledek byl tedy jemnější a určen pro vybranější jazýčky. Ve starých kuchařkách se hojně vyskytovaly také vandličky. Byly to vlastně malé paštiky, jež se vykrajovaly z máslového těsta tvořítkem a pak plnily. Připravovaly se v páře, jindy v troubě ve vodní lázni. Vyhlášený kuchař Persián Emanuel Beránek tak nazýval i velký nok tvarovaný na lžíci a skrojený nožem, jenž se dal plnit. Tehdy měly suroviny ovšem stálou kvalitu, což se o současných říci nedá. A tak by se dnes muselo dost improvizovat hlavně při přípravě máslového těsta, jež se tehdy převážně používalo, aby se povedlo. Než zazvoní půlnoční číše

Tradice slavit příchod nového roku číší sektu se prý zrodila v dobách třicetileté války. Lidé věřili, že zvuk vystřelené zátky při otevírání láhve zažene nepřátele. Když člověk pozvedne sklenku vína, sluší se i něco říci. A tak pronese přípitek. Prý jej vynalezli už staří Řekové, od nichž to přejali Římané a postupně celá Evropa. V 18. století se ustálila i pravidla k pronášení přípitků. Při večeři musela být každá sklenka vína nejprve pozvednuta na něčí počest. Odmítnutí se chápalo jako urážka. Od nepaměti si lidé při pití sektu popřáli to nejlepší. Důkazem jsou přípitky v různých řečech světa, kde je na prvém místě hodně zdraví pro každého. Teprve pak se objevují přání štěstí, lásky, peněz a přátelství.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Kalendář akcí

20. červen 2025 - 21. červen 2025
47. lesnický den v Ralsku
Akce pro veřejnost
21. červen 2025 - 21. červen 2025
Národní myslivecké slavnosti 2025
Slavnosti
21. červen 2025 - 21. červen 2025
Myslivecký den Rychnov nad Kněžnou
Akce pro veřejnost

Přehlídky trofejí

12. červen 2025 - 15. červen 2025
Strakonice

20. červen 2025 - 22. červen 2025
Děčín

20. červen 2025 - 22. červen 2025
Mělník

20. červen 2025 - 21. červen 2025
Trofeje z honiteb VLS Mimoň

28. červen 2025 - 13. červenec 2025
Klatovy