Přihlásit

Myslivce vytáčí bezohlední čtyřkolkáři (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bezohlednost některých lidí vůči zvěři nedává myslivcům spát. "České lesy zaplavila epidemie agresivních motorkářů a čtyřkolkářů. Ačkoliv při jejich bezohledných jízdách dochází k porušování mnoha zákonů a devastaci přírody, policie není schopná proti motorkářům zasáhnout," stěžuje si Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.
Myslivci upozorňují, že čtyřkolky a motorky v lesích a na polích škodí nejen zvěři. "Je to vůbec rušivý vliv z hlediska životního prostředí," říká Stanislav Ženčuch, předseda kulturní komise Okresního mysliveckého spolku České Budějovice.
"Někdo jezdí po cestách, ale někteří zvěř dokonce štvou. Ti jezdci ale nejsou dohledatelní, do tváře jim není vidět a jezdí bez identifikačních čísel," dodává Ženčuch a připomíná, že když policie není přímo na místě, prakticky není možné stížnost uspokojivě vyřešit.
Podle myslivců je dnes dokonce pro zvěř větším nebezpečím bezohlednost některých lidí než samotné zimní období. "Zvěř by měla být v zimě v klidu," upozorňuje Ženčuch.
Zvířata instinktivně vykonávají v zimě minimum pohybu. Pokud čtyřkolkář vyplaší srnčí zvěř, ta se snaží uniknout. Slabší nebo často rušené kusy zvěře se pak nedokážou vyrovnat s takovým výdejem energie a umírají na celkové vysílení nebo na záněty dýchacího ústrojí.
"Motorkáři by se měli svého adrenalinu zbavovat na motokrosových drahách," zdůraznil Jiří Šilha.
"Musejí ctít práva jiných," vyjádřil se na adresu motocyklistů Jaroslav Beran, krajský tiskový mluvčí policie. Beran doplnil, že pokud poškozují motorkáři cizí majetek, může dojít k pokutě až desetitisícové částky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.