Přihlásit

Řidiči, který srazí srnku, aniž to ohlásí, může hrozit i vězení (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Měl pelhřimovský spolek dobrý rok?
Pokud se bavíme o spárkaté zvěři, v rámci okresu jsme s počtem ulovených kusů spokojeni. Vloni bylo uloveno 1811 kusů srnčí zvěře, 32 daňků, osm muflonů a tisíc kusů černé zvěře.

* Spousta lidí si spojuje myslivost se střílením zvířat. I když to jenom o tom není, těšíte se na hony?
Myslivost je v první řadě o ochraně a chovu zvěře. Lov jako takový je pouze pomyslnou třešničkou na dortu. Na hony se pochopitelně těšíme, je to velká společenská událost, na níž se setkávají přátelé a známí. Lovit můžeme velice omezené množství, pokud nezasáhneme do kmenových stavů. Hony na zajíce se konají přibližně v jedné třetině okresu. Na bažanty je to více, ty si myslivecké subjekty odchovávají samy.

* Chodíte i vy do lesa na čekanou? Jaký máte názor na alkohol při honu?
Na čekanou chodím hrozně rád a docela často. Pokud se jedná o alkohol, ten do výkonu mysliveckého práva nepatří. Nosíme střelnou zbraň, mohlo by to být nebezpečné.

* Letošní zima lyžování příliš nepřeje. Pokud ano, nevadí vám běžkaři, kteří se prohání po lesích?
Řeknu to jinak. Chtěl bych poprosit lyžaře, aby dodržovali běžecké stopy a aby se nepřibližovali ke krmelcům či houštinám. Neukázněný sportovec nám zvěř vyrušuje, což může mít třeba u srnky za následek výrazné vyčerpání. Její metabolismus se například pohybem vstříc pastvě zvyšuje o 45 procent, při poklusu o sto procent, při úprku dokonce o 150 až 200 procent. Což může mít vážné následky.

* Čím to je, že srnky se v noci často motají okolo silnic, zejména pak těch solených?
Je to tím, že spárkatá zvěř potřebuje stejně jako člověk ke svému životu sůl. Proto dáváme kamennou sůl ke krmelcům, občas používáme i solné bloky s minerály, takzvané lizy. Přesto se srnky objevují i u silnic, kde je láká sůl rovněž. Pro nás, myslivce, je to nepříjemné. Kvůli častým střetům zvěře s auty tam zaznamenáváme obrovské ztráty. Zvýšenému riziku jsou vystaveni i samotní řidiči.

* Stává se často, že vám motoristé volají kvůli sražené srnce?
Občas se nám řidiči ozvou, hlavně pokud mají větší škodu na autě. Činí tak v domnění, že jim myslivci nějakým způsobem pomohou s úhradou škody. Odtoho jsou tu ale pojišťovny. Sluší se podotknout, že motoristé mají povinnost ohlásit tuto událost myslivci, který se o sraženou zvěř postará. Ta není majetkem řidiče, v souladu se zákonem patří myslivcům. Pokud si ji řidič ponechá a nepodaří se mu to utajit, kvalifikuje se to jako trestný čin pytláctví, za který může padnout i nepodmíněný trest.

* Dědeček kdysi našel srnečku. Přinesl ji domů a starali jsme se o ni. Když vyrostla, pustil ji zpět do lesa. Dlouho mě ale trápila obava, zda ji ostatní srny přijaly. Měla šanci přežít?
V domácím prostředí odchovaná srnka šanci na přežití ve volné přírodě má. Zpočátku se třeba může vracet "domů", postupem času ale splyne s přírodou, zvykne si.

* Hodně mě pobavilo, jak vaši kolegové asi před rokem ostře protestovali proti večerníčku o zlém myslivci. Vzpomínáte si na tuto aféru také?
Myslím, že bezprostřední reakce těchto myslivců byla poněkud nepřiměřená. Osobně to celé beru spíše jako žert.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.