Přihlásit

Žiletkový zátaras zraňuje lesní zvěř kolem kóty v Brdech (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brdy
Žiletkový plot obehnaný kolem kóty 718 v Brdech, kde by mohl stát plánovaný radar, údajně zraňuje zvěř. Podle myslivců a lidí žijících v okolí této lokality není problém potkat se s poraněnými jeleny nebo divočáky. Nepomáhá prý ani elektrický ohradník, který před žiletkový plot nainstalovala armáda na popud ochránců přírody.
Se zraněnými a značně pohublými zvířaty se setkává Petr Sobotník, který je myslivcem a jezdí například do Štítova a Příkosic lovit. "Kdybych se prošel kolem kóty, určitě najdu poraněnou zvěř. Lovci tady před časem střelili jelena, který měl pořezané běhy a byl na něho žalostný pohled. Občas někdo z myslivců narazí na podobně zraněný kus, tak se odloví, aby se netrápil," řekl Deníku Petr Sobotník. Dodal, že jsou vidět i zvířata, která mají místo končetin pahýly. "Ten drát tady už nadělal na zvěři pěknou paseku," dodal rozhořčeně myslivec.
Na to, že plot bude zraňovat lesní zvěř, upozorňovali od počátku ochránci přírody, myslivci i další kritici.
Armáda s jeho odstraněním zatím nepočítá. Nejedná se prý o trvalý stav, ale o preventivní opatření proti nezákonnému vstupu osob bez platného povolení do prostoru kóty.
"Elektrický ohradník před oplocením plní svůj účel a jeho funkčnost je pravidelně kontrolována. Ministerstvo obrany nezaznamenalo žádné zvýšení počtu poraněné zvěře na území újezdu, přičemž ojedinělá poranění nelze samozřejmě úplně vyloučit. Dosud jsme zaznamenali jedno poranění u jelení zvěře a jedno u černé zvěře, čehož ministerstvo lituje. Na druhou stranu ale nebyla instalace samovolným rozhodnutím resortu obrany. Donutily nás k tomu loňské okolnosti a nelegální pobyt aktivistů na kótě," řekl Jan Pejšek z ministerstva obrany.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.