Přihlásit

Myslivci se učí kontrolovat tomboly (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od posledního lednového víkendu může být taková zvěř prohlédnuta nejen veterinářem, ale i speciálním proškoleným pracovníkem z řad myslivců.
Kurzy probíhají ve Zlínském kraji poprvé a pořádá je Veterinární a farmaceutická univerzita Brno v součinnosti s Českomoravským mysliveckým svazem. První odborně proškolení pracovníci, kteří splní zkoušky a dostanou certifikát, začnou kontrolovat zvěřinu ve Zlínském kraji tento víkend.
Zvěř na ples se odstřelí v obdobích daných zákonem o myslivosti. "Snažíme se, aby to bylo co nejblíže plesu," řekl hospodář Josef Ščuglík z Mysliveckého sdružení v Nevšové. Pak se odeberou vzorky, aby se předešlo případné infekci, a kus se zamrazí.
"Zvěř se zamrazuje v chladírnách, kde by měl stav masa posoudit veterinář," řekl ředitel Krajské veterinární správy Zlín František Mahdalík. "Pokud je ulovena zvěř pro lovce a jeho domácnost, prohlídka není nutná. Ovšem při využití zvěře k účelům, jako je ples, by zvěřina měla být zkontrolována," řekl Mahdalík.
Pokud už je zkontrolovaná zvěřina vytažena z chladírny a čeká na šťastného výherce tomboly třeba na pódiu, měla by být okolní teplota mezi čtyřmi až sedmi stupni Celsia.
V případě nesplnění všech těchto podmínek hrozí pokuta až do výše jednoho milionu korun pro právnické osoby, tedy i pro myslivecká sdružení, která většinou takové plesy pořádají.
Vzhledem k tomu, že všechny povinnosti stanovené zákonem dodržuje, se prý Ščuglík pokut nebojí. "Zatím se naše sdružení pokutám vyhnulo, protože všechny předpisy splňujeme," podotkl hospodář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.