Přihlásit

Pytláci údajně stříleli zvěř z auta a v noci bažanty spící na stromech (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Při svých loveckých výpravách stříleli bez rozmyslu na všechno, co jim přišlo na dohled, a vůbec přitom nedbali na nějaká pravidla. "Policisté zadrželi tři muže, kteří měli v lesích podomácku vyrobenými malorážkami střílet zvěř. Při domovních prohlídkách u nich našli pětadvacet kilogramů mražené zvěřiny," informoval ve čtvrtek mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental. Policisté obvinili muže ve věku 28 až 30 let z pytláctví. V případě viny jim hrozí až pět let odnětí svobody.
Na poslední akci trojice vyrazila na kolech. Vyjeli kolem Baťova kanálu do lesů mezi Starým Městem a Huštěnovicemi. "Svítili do větví stromů a stříleli spící bažanty. Kriminalisté, kteří na základě dřívějšího šetření skupinu sledovali, je zadrželi krátce po činu. Byl to jediný možný způsob, aby se nestačili zbavit důkazů - masa a zbraní. Toho večera muži upytlačili pět bažantů," popsal Mergental.
Od loňského října ulovili obvinění v lesích a v porostech v okolí Zlechova, Velehradu, Starého Města nebo Salaše tučnou kořist. Z nalezeného masa lze usuzovat na usmrcení jedné laně, tří srnců, tří zajíců a dalších patnácti bažantů. Muži přitom podle policie většinou stříleli přímo za jízdy z auta. Měli prý přesně rozdělené úkoly, kdy jeden střílel, druhý řídil vůz a poté společně kořist sbírali. Část úlovků už údajně muži stačili zkonzumovat.
"V podstatě stříleli po všem, co viděli. Střelbou na spící bažanty v korunách stromů kromě zákona také porušili i etická pravidla myslivosti. V některých případech navíc postřelená zvěř utekla do lesa a pošla. I z tohoto důvodu zřejmě nepůjde přesně vyčíslit všechny způsobené škody," uvedl Mergental.
Dva z trojice jsou obviněni i z nedovoleného ozbrojování.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.