Přihlásit

Zvířata by se měla uživit bez pomoci lidí (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Únor by měl být pro myslivce i lesní zvěř obdobím klidu. Narušují jim ho však motocyklisté a jezdci na čtyřkolkách. Ti stále častěji křižují lesy na Slovácku,kde nemají co dělat. Myslivci jsou na ně ale krátcí.

Šéf CHKO Bílé Karpaty Jiří Němec:
"Je to nešvar, čtyřkolkáři i terénní motocyklisté ignorují závory a porušují lesní zákon a zákon o myslivosti. Vykázat je může jenom myslivecká stráž nebo městská policie," poznamenal předseda Okresního mysliveckého svazu Uherské Hradiště Karel Blahušek. Motorkáři ruší zvěř, která by měla být v klidu. "Provozování adrenalinových sportů v přírodě stále narůstá. Často rušené kusy zvěře pak podléhají celkovému vysílení či na záněty dýchacích ústrojí," uvedl mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha.
Myslivci a lesní správci se však v těchto dnech zabývají spíše otázkou krmení lesní zvěře a také předcházení parazitům. "V současné době doplňujeme do krmelců potravu jednou týdně. Jakmile není sníh, tak to stačí. Zvěř dostává kromě sena také oves, granulovanou potravu a také například vojtěškové nebo jablkové úsušky. Tato potrava spolu s bukvicemi a žaludy nebo kaštany zajišťuje zvířatům dostatek živin a vlákniny. Ty pak nemají takovou tendenci a potřebu okusovat kůru stromů v lesích," vysvětlil Blahušek. Skladba krmiva musí podle něj zvěři vyhovovat. V zimním období je také větší potřeba dodávat zvěři kamennou sůl a také předcházet parazitům. "Na Slovácku se opět rozšiřila střečkovitost, proto ji musíme zastavit. Za pomoci velké finanční podpory Zlínského kraje, který nám zaplatil léčivo, jsme mohli minulý týden rozdat do krmelců látku proti této nemoci,"podotkl Blahušek.
Vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty Jiří Němec tvrdí, že potravu do krmelců zvířatům mnohdy přinesou i obyčejní lidé. "Není to však zapotřebí. Nejlepší je zvířata nechat, aby se sama uživila v přirozených přírodních podmínkách bez lidské pomoci. Jinak ale nenosí lidé zvířatům nic, co by jim vyloženě uškodilo," sdělil Němec.
Do lesa se občas s rodinou vydává i šestatřicetiletý Jaroslav Jurčík z Uherského Hradiště. "Brali jsme do přírody se ženou syna, který rád zvířátkům dával do krmelců jablka,"uvedl Jurčík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.