Přihlásit

Myslivci se snaží do přírody vrátit tradiční zvěř (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecké sdružení Měřín Strž myslivecky obhospodařuje dvě honitby, Měřín Strž a Měřín Blatiny.
Obě má pronajaté od honebnflio společenstva Měřín. V březnu loňského roku měla organizace čtrnáct členů a jednoho adepta.
Za jednu z důležitých činností považují myslivci přikrmování zvěře v zimním období. Po ukončení vždy všechna krmná zařízení vyčistí a vydezinfikují.
Bažanty pak myslivci přikrmují po celý rok stejně jako černou zvěř.
Zamezí tím nežádoucím škodám, které divočáci působí v lesích i na polních plodinách.

Kupují zajíce
Velkou pozornost v posledních letech myslivci věnují zvýšení nízkých počtů zajíce polního v honitbě. V roce 2007 organizace zakoupila dvanáct zajíců od Mysliveckého sdružení Smrk na Třebíčsku.
Dalších 24 zvířat přivezli myslivci v loňském roce. Věn, že se nejedná o špatně vynaloženou investici a počet těch zvířat se v honitbě brzy zvýší.
Náklady najedno zvíře činí zhruba 1900 korun.
Zazvěřování honitby bažantem se sdružení zabývá více než pět let.
Každoročně vypustí do volné přírody zhruba 150 zvířat z vlastní produkce.
Přesto bažanti nadále v přírodě chybí. Mohou za to zejména přirození nepřátelé, například kuna skalní, liška či jestřáb lesní.
Vloni také sdružení do honitby vypustilo 20 kusů králíka divokého z vlastního chovu. V červnu myslivci zakoupili a na rybník Polovec vypustili 250 kusů kachny březňačky.

Používají psy
Během senoseče myslivci zajišťují za pomoci svých psů vyhánění srnčat a zajíců před kosením. Vítají každou zprávu, kterou jim majitelé či provozovatelé pozemků v souvislosti s touto činností dají.
Za účelem snížení stavu lišek sdružení zakoupilo tři umělé betonové nory. Ty členové zabudovali v místech, kde se liška nejvíce vyskytuje.
Kompletně opravili další tři stávající umělé nory. Dále postavili dvě nové kazatelny a tři posedy.
Jednu kazatelnu opravili a další, která již dosloužila, odstranili.
Pro zajištění krmiva pro přikrmování myslivci vždy ve spolupráci s tamním zemědělským závodem sbírají na polích kámen.
V loňském roce takto obešli přibližně 90 hektarů.

Uspořádali zkoušky
Loni také sdružení ve spolupráci s Okresním mysliveckým spolkem uspořádalo zkoušky vloh loveckých psů. Zúčastnilo se jich 42 psů.
Organizace v loňském roce pořádala na své střelnici veřejný závod. Tradičního klání se účastní zájemci z celé republiky. Přijelo 47, běžně jich bývá až 60.
Z domácích se nejlépe umístil Radek Požár na pátém místě. Měřínští myslivci také svoji střelnici nabízejí okolním mysliveckým sdružením.
Během roku se tam uskuteční zhruba deset střeleckých akcí. Myslivci nezapomínají na odlov povolené zvěře. Na sklonku června se odehrálo setkání rodinných příslušníků, bývalých členů myslivců, honců a sponzorů brokové střelnice.
Přeborníkem v americkém trapu se stal Radek Požár. Myslivce těší, že akci si pochvalovali všichni účastníci.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.