Přihlásit

Na Vysočině začíná pravidelné sčítání zvěře (Třebíčsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Současné stavy, které se zjistí, budou známy počátkem měsíce dubna.
"Krajský úřad kraje Vysočina,
odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství, stanovil termíny sčítání zvěře, které jsou pro uživatele honiteb závazné. Sčítání proběhne ve více než 510 honitbách kraje Vysočina," sdělil Josef Matějek, radní pro oblast lesního hospodářství.
První termín sčítání je stanoven na sobotu 14. února 2009, druhý na sobotu 28. března 2009. Loni bylo v honitbách kraje Vysočina z nejznámějších druhů zvěře nasčítáno 29 619 kusů srnčí zvěře. Dále také narůstají stavy prasete divokého, kterého nasčítali myslivci 2634 kusů. "Vyrážíme sčítat tuto sobotu. Každý zhruba víme, kolik zvířat ve svém revíru máme, pozná se to třeba podle množství stop," sdělil jednatel Okresního mysliveckého spolku Třebíč Josef Venhoda.
Vevidenci jsou zachyceny i druhy, které by bez péče myslivců jen těžko přežívaly. Patří sem např. koroptev polní, které bylo nasčítáno 13 227 kusů, nebo některé druhy kachen.
Že je statistika velmi důležitým podkladem nejen pro myslivecké hospodaření potvrzuje fakt, že se podařilo zachytit i chráněné druhy živočichů, jako například bobra evropského v počtu 16 kusů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.