Přihlásit

Poraněného divočáka myslivci dohledali (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na okresním mysliveckém spolku v Jičíně o nedohledaném praseti nevěděli, ale jak nám slíbil předseda spolku Luboš Lonský, rozhodli se ho najít a ukončit jeho trápení. "Celá situace se musí nahlásit hospodáři. Zvíře ani nemusí být v Butovsi, mohlo klidně přeběhnout do jiného lesa. Prase je potřeba najít a zastřelit. Je ale vitální, takže pokud má poraněné jenom běhy, má velkou šanci se z toho dostat," vysvětloval Luboš Lonský.
Předseda mysliveckého sdružení Jestřáb nám sám zavolal a o celé situaci informoval. Zraněného zvířete si všimli v Kovačské bažantnici, odkud uteklo zpět do Butovsi, kde se pravděpodobně zdržovalo po celou dobu. Zde se sešli myslivci z mysliveckého sdružení Jestřáb a Kamenice a ve čtyřech lidech uspořádali lov, aby už takhle dost ztrápenému praseti pomohli. "Když bylo v plné kondici, vážilo asi 40 - 50 kg. Když jsme ho našli, byla to chodící kůže vážící asi 25 kg. Bylo v dost zbědovaném stavu. Pro prase to bylo vysvobození, ovšem pro lidskou potřebu se zužitkovat nedalo," řekl předseda mysliveckého sdružení Jestřáb Stanislav Link.
Zvíře v Butovsi běhalo bezmála měsíc zraněné, což by ho samo o sobě nevysílilo, kdyby mělo poraněné pouze běhy. Mělo starou ránu na zádech, podle Linka nejspíš od srážky s autem, ale vysiloval ho spíše prostřelený ryj, do kterého se nějaký myslivec nejspíš "omylem" trefil.
Lovec, který prase postřelil, se nenamáhal ho dosledovat a dostřelit nebo o něm dát alespoň někomu vědět. Po měsíci už má klid nejenom prase, ale i obyvatelé Butovsi, kteří už se nemusejí bát vstupu do lesa.
Touto cestou by také myslivecké sdružení Jestřáb chtělo poděkovat členům sdružení Kamenice, bez nich by se zvíře trápilo ještě bůhví jak dlouho. A co na to předseda okresního mysliveckého spolku v Jičíně Luboš Lonský? "Já jsem celou situaci ohlásil hospodáři ve Slatinách a v Kacákově Lhotě a tím to pro mě skončilo. Dále se musí postarat ostatní. Jestli se v této záležitosti něco podniklo, nevím."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.