Přihlásit

Na Vltavu v minulých dnech přiletěla hejna zvláštních ptáků (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle ornitologů za to může především mírná zima. Vodní ptáky mohou Pražané pozorovat zvláště v oblasti trojské kotliny. "Trojské vody jsou ideálním zimovištěm. Řeka zde většinou nezamrzá díky zvýšené teplotě a po průtoku řeky Prahou se zde nachází i množství potravy," říká ornitolog Jaroslav Vodička. Postupně se však situace mění, Vltava je čistší a ptáci se rozptylují po celém toku řeky Prahou. Jde především o stěhovavé druhy.
Mezi ptactvo, které lze nyní pozorovat, patří hohol severní, morčák bílý, polák velký, obrovský racek bělohlavý i ledňáček říční. Ornitologové se shodují: V posledních letech se trasy a stěhování ptáků mění, především díky teplejším zimám. Proto lze i teď pozorovat volavky, červenky nebo pěnice, které normálně odlétaly na jih. Mezi suchozemskými ptáky pozorujeme hlavně havrany, lze však zahlédnout i krásné brkoslavy severní nebo kvíčaly.
Radost z většího výskytu kormoránů v Praze ale nemají rybáři. Ptáci jim totiž výrazně snižují úlovky. "V rámci EU se ročně odstřelí na padesát tisíc těchto jedinců. U nás kormoráni většinou jen zimují. Navíc v Praze není honitba, nelze tedy kormorány střílet ani plašit. Místo výstřelů teď můžete slyšet spíš skřivana," řekl Deníku Lukáš Viktora z České ornitologické společnosti.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.