Přihlásit

Zimní přikrmování vodních ptáků (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na těchto zimovištích je možné pozorovat běžné druhy vodních ptáků jako je kachna divoká či labuť velká. Také však vzácné zimní zatoulance ze severu jako potáplice severní, morčák velký či hohol severní.
Občas se objeví také jedinci uniklé z lidských chovů např. atraktivní kachnička mandarinská. Všechny tyto druhy nejenom, že jsou vděčné objekty pro pozorování, ale také jsou příjemným zpestřením našeho pozitivního vnímání živé přírody v mrazivých dnech.
Právě tento veskrze pozitivní vněm člověka zákonitě motivuje při dlouhotrvajících mrazech také ke snaze pomoci přečkat tyto těžké chvilky také našim opeřeným společníkům. Jakkoliv je tato aktivita v době dlouhotrvajících mrazů velmi potřebná a bohulibá, jsou místa, která jsou pro přikrmování nevhodná a pro ptáky i smrtelně riziková. Zejména se jedná o malé vodní plochy s malým přítokem. Ptáci, kteří jsou na těchto místech masivně přikrmováni i v době dostatku potravy, ztrácí přirozenou plachost a pudy sebezáchovy. Při náhlém ochlazení a v kombinaci s následnými dlouhodobými mrazy tito ptáci většinu své energie věnují čeření vody, aby již tak malá vodní plocha byla uchována před všude obklopujícím silným ledem. Zároveň pak ztrácí další energii s nutnou péčí o peří a jeho promaštění, bez kterého ve vodě mohou i utonout. V takovýchto případech, může intenzivní přikrmování může ptákům spíše ublížit.
Přirozeně se chovající ptáci tato rizika dokáží vyhodnotit a než aby plýtvali svou energií, tak odletí na nezamrzlá místa například na řeky a k jejich jezům a nebo na přehrady. Na těchto místech má přikrmování veřejností pak o to více své opodstatnění.

Olina Ziglerová, Ochrana fauny ČR

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.