Přihlásit

Šampion se vábení jelenů učí ve škole (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Je sezona plesů. Zvou vás na ně myslivci jako šampiona v této disciplíně?

Zatím ne. Ale teď v pátek měla maturitní ples naše třída. Tam jsme s klukama vábení předváděli.

* Vábení se na vaší škole vyučuje jako předmět. Jak taková výuka vlastně probíhá?

Teorie probíhá ve třídě, kde se učíme poznávat jelení hlasy. Pokud žáci osvědčí už určitou znalost, učitel je vezme do lesa. Tam je zase jiná akustika než na učebně.

* Kde berete inspiraci k tomu, jak má správné troubení vypadat? Máte třeba CD s hlasy jelenů?

Učil jsem se to odmala. Nahrával jsem si to na kameru nebo na diktafon. Ve škole nám to předvádí učitel, existují i výukové kazety. Na nich je ovšem troubení, které vytvořil člověk, nikoliv originální nahrávky jelenů. Také se stává, že si někdo jelena nahraje a pak to přinese do třídy.
Když jste se to učil odmala, znamená to, že jste z myslivecké rodiny?
Tradice pochází od mého dědy, myslivosti se věnuje i otec a jeho tři bratři, dva moji bratři a dva bratranci.

* Co je vlastně smyslem vábení?

To je různé. Myslivec například troubí samce hledajícího samice, aby k odpovědi vyprovokoval jiného, který si laně hlídá. A ten pak odpovídá. Když je to ve členitém terénu, tak to myslivci pomůže k tomu, aby se ke zvířeti snáz přiblížil.

* Takže nejde jen o to, aby přišel jelen k lovci - jelenáři. Jde také o to, aby zvíře myslivec dokázal najít?

Přesně tak. Můžete také sedět na posedu a troubením přilákat hledajícího jelena. Ten se přijde podívat nebo také ne. To záleží na povaze zvířete.

* Starší jeleni si tedy zpravidla hlídají své stádo laní a mladší naopak samice hledají. Samci při tom mezi sebou troubením komunikují a jelenář se mezi ně snaží proniknout. Jak se liší jeleni hlasem?

Tam jsou velké rozdíly. Dvouletý jelen jen málokdy zasahuje do říje. Samec totiž začíná troubit až od druhého roku života. Mladý tří či čtyřletý jelen už se říje účastní. A zkouší troubit. Je to vlastně takový puberťák, takže mu bučivý hlas někdy přeskakuje. To byste poznal. Starý jelen má hrubý hlas. Mladý kus začíná troubení na A, zatím co starý na přehlasované O.

* Jak je to s pomůckami pro troubení, jako jsou různé roury, rohy, mušle? Ty se dědí z otce na syna?

Mohou se dědit, ale dají se i koupit. Třeba rohy pocházejí většinou z maďarského skotu. Roh se musí správně vydlabat, je nutné zeslabit stěnu tak, aby dobře rezonovala. Mušle se nazývají tritonky a musí se rovněž upravit. Dají se koupit i značkové.

* Umíte napodobit i jiná zvířata či ptáky?

Existuje plno vábniček, používám třeba myškovačku na lišky nebo vábničku na srnce. Ty vydávají při fouknutí jediný tón. Při jejich používání se musí dodržovat určitá pravidla, například určité časové intervaly.

* Jelenář naproti tomu musí tón vytvořit už v hrdle. Nejsou jeleni zmatení, když na ně troubíte?

Když zkoušíme troubení v lese, neděláme to na říjišti, tedy na místě, kde probíhá "souboj" o laně. To by bylo hodně nezodpovědné. Zvířata jsou na to hodně háklivá. Pokud to člověk pořádně neumí a vydá špatný tón, může pokazit celou říji. To pak zvěř ztichne a může z revíru i odejít. Proto se to v době říje v lese nejprve zkouší v noci a velmi opatrně. Když začnou jeleni odpovídat, tak pak se do toho žáci postupně mohou zapojit.

* Operní zpěvák může ztratit hlas, může to potkat i jelenáře?

To se také stává, ale spíš trémou. Mě to potkalo při soutěži. Ne že bych ztratil hlas, ale kvůli nervozitě jsem nebyl schopen vydat správný zvuk.

* Máte nějakou dramatickou příhodu z vábení přímo v lese? Například že si to jelen namířil rovnou k vám?

Šel jsem za úplné tmy a ticha. Chtěl jsem si ověřit, zda někde okolo nestojí jelen, tak jsem na cestě zatroubil. Ozval se z třiceti metrů, to jsem měl docela nahnáno. Zažil jsem i to, že po zatroubení se jelen přiřítil doslova jako blázen.

* Je to nebezpečné?

V zásadě jde o plaché zvíře, většinou uteče. Nebezpečné to může být jen výjimečně. Když je u laní, odpovídá na hlasy ostatních jelenů, kteří jsou jeho soupeři. Pokud napodobujete opravdu dobře, reaguje okamžitě a prudce. Ale že by zaútočil na člověka, o tom jsem neslyšel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.