Přihlásit

Do regionu se vrací jaro, přilétají tažní ptáci (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valašsko
Jaro se blíží. Jeho předzvěstí je několik skřivanů, kteří se v tomto týdnu objevili už i na Valašsku.
"Letošní zima byla oproti posledním dvěma delší a chladnější. První tažní ptáci se proto začali vracet až o čtrnáct dní později než je obvyklé," uvedl Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.
Doplnil, že dalším jarním druhem, který k nám dorazil ze svých zimovišť v jižní Evropě, je špaček obecný.
"Menší hejna se už objevila i v zahradách obcí a měst, kde hnízdí v dutinách stromů a ptačích budkách," poznamenal Šafránek.
Podle něj v těchto dnech zaznamenali ornitologové také přílet prvních konipasů bílých, holubů hřivnáčů a čejek chocholatých.
Nezahálejí však ani naši stálí ptáci. "Brzo ráno je už možné slyšet zpívat kosy černé a přes den sýkory i zvonky. Na řekách ve městech tokají kachny divoké," popsal Šafránek.
Region naopak opouštějí až do podzimu například havrani polní, kteří se stěhují více na sever.
Ornitologové však připomínají, že zima ještě neskončila, a proto by lidé neměli přestat s přikrmováním opeřenců na krmítkách. Je však nejvyšší čas vyčistit hnízdní budky.
V nejbližších dnech si totiž začnou ptáci hledat také nejvhodnější místa, kde by mohli vybudovat hnízda.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.