Přihlásit

V Kostelci soutěžili myslivci v troubení a vábení jelenů (Kolínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kostelec nad Černými lesy
"Připravili jsme druhý ročník soutěže určené studentům všech stupňů lesnických škol," vysvětluje organizátorka druhého ročníku Martina Nentvichová. "Nejde jen o hru na roh a vábení jelenů. Cílem akce, krom vzájemného předání informací a nových poznatků, je hlavně snaha ukázat lidem, že myslivost není jen o střílení, ale že myslivci jsou lidé s duší a srdcem, lidé, kteří ochotně ukáží vše ze své činnosti. Snažíme se i o snížení vzájemné rivality mezi jednotlivými školami."
Soutěžící se v troubení utkali o první cenu lesnici - druh loveckého rohu. Zahráli dvě povinné a jednu skladbu podle vlastního výběru. Jejich výkony posoudila porota složená z profesionálních hudebníků. Povinné skladby (Slavnostní pochod od doktora Vacka a Křivoklátská) zazní i na národní soutěži na hradě Křivoklát.
"Pro mě je snad nejdůležitější možnost setkání s ostatními studenty. Je to důležité nejen pro studia ale hlavně i pro budoucí lesnickou profesi. A lesní roh patří k myslivosti již od časů zakladatele řádu svatého Huberta hraběte Šporka." uvažuje trubač Otakar Švec z Prahy.
Druhá část setkání je věnována vábení jelenů. Každý napodobuje tři druhy vábení a o vítězi rozhoduje opět odborná porota. Ten nejlepší získal řevnici (vábničku) a pohár. Drobnou cenu si ale odnesl každý soutěžící, aby mu připomínala účast na dnešní akci. Obě soutěže, O lesnici děkana fakulty lesnické a dřevařské ČZU Praha a O řevnici a pohár časopisu Svět myslivosti, budou pokračovat opět za rok.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.