Přihlásit

Severské státy chtějí pomoci medvědům, kterým taje led pod tlapami (Mediafax)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Led v Arktidě se rozpouští a to má ničivý dopad na lední medvědy," prohlásil Erik Solheim, norský ministr pro životní prostředí, když ve městě Oslo oznamoval schůzku.

Situace v Arktidě po 28 letech přivede k jednomu stolu země, kde žijí lední medvědi - tedy Norsko, Rusko, Kanadu, Spojené státy a Grónsko.

"Samozřejmě možností, jak zachránit lední medvědy, je zpomalit globální oteplování," dodal Solheim.

Populace ledních medvědů čítá 25 000 jedinců. Většinu svého života tyto šelmy stráví na ledových krách nebo v moři blízko nich. Ačkoliv jsou výborní plavci, nemohou se své kořisti (tuleňům a lachtanům) ve vodě rovnat, takže je musí lovit právě na ledovcích.

Severské státy se v roce 1973 dohodly, že budou populaci ledních medvědů chránit, během posledních 28 let se však k tomuto tématu nesešly.

Lední medvědy kromě oteplování ohrožuje i pytláctví. V Kanadě, Aljašce, a Grónsku lovci a pytláci každoročně zastřelí na 700 ledních medvědů. Na norském souostroví Svalbard byl lov těchto zvířat zakázán v roce 1973. V ruské části Arktidy je lov také zakázán, podle norských úřadů však tam pytláci každoročně zabijí několik set medvědů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.