Přihlásit

Kočkovitou šelmu natočil náhodný svědek v polském pohraničí (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krnovsko, Osoblažsko
Varování před dravým zvířetem se týká zejména Krnovska a Osoblažska, které leží nejblíže místům na Hlubčicku, kde byla šelma spatřena.
K polským policejním hlídkám v okolí pravděpodobného výskytu zvířete se nyní připojují myslivci. Neznámá šelma od začátku března několikrát zaútočila na hospodářská zvířata v Opolském vojvodství na jihu Polska.
Její obětí se stala telata a prasata. Policie vyzvala obyvatele, aby si zabezpečili chov a byli opatrní. Policie Opolského vojvodství k případu včera svolala tiskovou konferenci, na které zrekapitulovala, jaké indicie má k dispozici. Ukázalo se, že dosud není zřejmé, zda se skutečně jedná o pumu, nebo o jinou kočkovitou šelmu.
Zvíře natočil na video obyvatel jedné z polských pohraničních obcí. Na filmu je ale vidět jen nevýrazný obrys velké kočky na sněhu.
Podle ředitele opolské zoologické zahrady, kterému policie poskytla amatérské video, není jasné, zda je na snímku právě puma, protože by to mohl být například také levhart nebo irbis.
"Řidič, jenž jel poblíž Hlubčic, nás informoval, že mu neznámé zvíře, které se honilo za srnou, přeběhlo přímo přes kapotu vozu," popsal další svědectví mluvčí policie v Opolském vojvodství Maciej Milewski. Hlubčice leží v těsném sousedství Krnovska a Osoblažska.
Vzhledem k tomu, že v Polsku žádná zoologická zahrada ani chovatel zatím nehlásili policii útěk kočkovité šelmy, je jednou z vyšetřovacích verzí předpoklad, že exotického dravce někdo nelegálně přivezl do Polska a choval jej bez povolení a bez potřebných zkušeností.
Když šelma vyrostla, tak možná ji její bezradný majitel úmyslně vypustil do volné přírody.
"Polští kolegové nás požádali, abychom se pokusili apelovat na zvýšenou opatrnost občanů při pohybu v příhraničním regionu. Existuje totiž možnost, že se zvíře přemístí z Polska také na naše území, například do regionu Krnovska či Osoblažska," tlumočil žádost polské strany mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.
Puma a další kočkovité šelmy si na člověka troufnou zaútočit jen velmi vzácně, například když se cítí ohrožené, nebo když jsou vyrušeny.
Pro Čechy a Poláky, kteří dosud znali pumu jen jako logo na sportovní obuvi, je však velmi těžké odhadnout skutečnou míru rizika v dané situaci.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.