Přihlásit

Spoluautor výstavy obrazů Rok v lese byl pasován na člena Ráje kmetů (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rakovník
Slavnostní lesnické uniformy a vůbec návštěva, jakou už dlouho Mansarda rakovnického Muzea TGM nezažila. Jako by návštěvníci tušili, že se budou dít věci, že nepůjde o běžnou sobotní vernisáž. Neobvyklé je už samotné složení autorské dvojice, kterou tvoří osmdesátiletý lesnický inženýr Bohumil Siegl a jeho dcera, akademická malířka Monika Hobziková Sieglová.
Zní slavnostní halali, slova se ujímá šéfredaktor Myslivosti Jiří Kasina. Líčí, jak se poprvé setkal s Bohumilem Sieglem a jeho temperami, které dodnes dodávají "Myslivosti" nezaměnitelnou tvář, jak se ti ptáci, zvěř, rostlinstvo stali hrdiny knihy "Rok v přírodě", jak poznal i dceru, absolventku Vysoké školy uměleckoprůmyslové a její tapisérie a později oleje zadumaných, poetických lesů, jak vznikala, tentokrát už za spolupráce obou autorů, druhá kniha věnovaná české přírodě - "Rok v lese".
Ke slovu a akci se po inženýru Kasinovi hlásí doktorka Vondráčková a stolek s nejrůznějšími atributy a také nenápadná poduška spočívající na zemi. Inženýr Siegl pokleká na levé koleno a je mečem pasován na člena Ráje kmetů, dekorován šerpou a je zažehnuto pouze jeho kmetské světlo. "A vzhůru do devadesátky!" zazní přání, potlesk, závěrečné halali, hrané i zpívané.
"Je to nesmírně šikovný člověk, já mu fandím. V Nezabudicích vlastní mlýn a taky dnes už historickou elektrárnu, tu teď modernizuje. Škoda, že nevystavil svoje mapy, ty jsou originální, má do nich zakresleno, kde se vyskytuje jaké zvířectvo, ty by tu měly rozhodně být," připomněl legendární starosta Nezabudic Stanislav Klabal.
A samotná výstava? Tu je lepší navštívit, než si o ní něco přečíst. Srnci, jeleni, zajíci, lišky a možná i vlci a v jemném oparu lákající stromoví křivoklátských lesů. Navštívit je můžeme do 26. dubna.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.