Přihlásit

Národní park České Švýcarsko by mohl být větší (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Švýcarsko
Místo stávajících osmi tisíc zhruba o dva tisíce hektarů více. Taková by v budoucnu mohla být nová rozloha národního parku České Švýcarsko. Rozšíření ochrany přírody na další místa ale není žádnou ministerskou či vládní direktivou. Jde jen o možnost ke stávajícímu území dodatečně přičlenit i ty lokality, které se součástí národního parku při jeho vyhlašování před skoro deseti roky nestaly.
"V průběhu několika posledních týdnů se zúčastňuji jednání zastupitelstev obcí, kterých by se případné posuny hranic parku týkaly. Jsou to ale spíše informativní setkání, během nichž se zajímám o názory představitelů místních samospráv. Víceméně tak zjišťuji, jak podobné úvahy vnímají a jaké by byla případná podpora z jejich strany takovým záměrům," vysvětlil ředitel Českého Švýcarska Pavel Benda.
Stávající rozloha nejmladšího a zřejmě definitivně posledního tuzemského národního parku se stala politickým kompromisem mezi několika variantami posuzovanými na konci devadesátých let minulého století.
"Stačí pohled na mapu parku. Jsou tam nejrůznější výběžky a klíny, jimiž se narušila jakási celistvost chráněného území. Teď nečiníme nic víc, než pokus vzniklé nedostatky napravit. V tomto směru také informujeme zastupitele příslušných obcí," dodal Pavel Benda.
Právě proto, že správa parku po jednotlivých radnicích dosud nepožadovala žádné oficiální stanovisko k zamýšlenému rozšíření chráněného území, nelze zatím z uskutečněných schůzek vyvozovat žádné závěry.
"Pokud budeme ke stanovisku vyzváni, myslím, že zastupitelé by návrh na rozšíření chráněného území podpořili. Vstřícný postoj vyplývá z dobré spolupráce se správou parku i s Obecně prospěšnou společností České Švýcarsko," uvedl starosta Starých Křečan Martin Mänzel. Představitelé některých obcí ale dávaly najevo i zklamání z toho, že existence národního parku jim nepřinesla očekávané efekty v podobě snadnějšího přístupu k dotačním penězům a nebo nepřinesla vytváření nových pracovních příležitostí. Například v lesích.
"Bohužel s přijetím zákona o veřejných zakázkách skončila i možnost svěřování těchto prací místním lidem. Musíme vyhlašovat výběrová řízení, ve kterých zakázky zpravidla získávají velké firmy se sídlem mimo region. Tady by byla potřebná legislativní změna a nebo budeme usilovat alespoň o přijetí výjimky ze zákona, záleží na konečném slovu zákonodárců," vysvětlil ředitel Benda. Postoj obcí k uvažovanému rozšíření Českého Švýcarska je zatím převážně spíše zdrženlivý. Jistá skepse provází zástupce některých mysliveckých sdružení. Obávají se toho, že jim zvětšení rozlohy národního parku zkomplikuje hospodaření v pronajatých honitbách.
"Myslím, že dosavadní rozloha parku by se měnit neměla. Nechceme v katastru naší obce nějaká nová omezení , která by zřejmě kvůli zpřísněnému režimu ochrany přírody následovala," tvrdil místostarosta Arnoltic Vojtěch Sobotka, který je zároveň aktivním myslivcem.
Zvětšená rozlohy parku do dalších částí svého katastru by se zřejmě nebránilo Hřensko. "Kdyby lesy nad zdejšími domy patřily do správy Českého Švýcarska, nastala by pro nás asi příznivější situace, než je tomu v současném stavu, kdy náleží do majetku Lesů České republiky," tvrdil hřenský starosta Josef Černý.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.