Přihlásit

Srnci si už vybírají nová teritoria (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Duben je tedy pro myslivce vhodnou dobou nejen k obeznání srnců, ale i pro kontrolu stavů srnčí zvěře a její kondice. Je nutno stále doplňovat kusovou krmnou sůl do slanisek. Vzhledem k tomu, že v loňském roce byl velmi nízký výskyt hrabošů, kteří jsou hlavní potravou lišek a dravců, došlo k podstatnému snížení stavů zajíců. Mnoho mladých zajíců uhyne rovněž pod velkou zemědělskou mechanizací. Používání širokozáběrové velké mechanizace se v poslední době opět rozvíjí. Ta je velmi necitlivá vůči zvěři díky velké šířce záběru (i 10 m) a vysoké pracovní rychlosti na poli.
Myslivci po oschnutí polí začnou se setím krmných políček (tzv. biopásů). Pro setí není vhodný časný termín, protože tehdy půda není ještě dostatečně prohřátá a hrozí zaplevelení pozemku. Vhodný termín je začátkem dubna. Pokud uživatel pozemku chce využít státní dotaci na zvěřní políčko, musí splnit celou řadu administrativních podmínek a zakoupit drahé certifikované osivo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.