Přihlásit

Myslivost je uklidňující činnost a tvrdá práce (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Kdo vás přivedl k myslivosti?

Je to v naší rodině už jakási tradice. Myslivcem byl můj děda, po kterém jsem to ve svých osmnácti letech přebral.

* Co je podle vás na myslivosti to nejkrásnější?

Samozřejmě příroda. Myslivost je velice uklidňující činnost. Na posedu vnímá člověk přírodu úplně jinak.

* Mají mladí lidé o myslivost zájem?

U nás ve sdruženímáme nyní šest mladých myslivců a jednoho adepta. Snažíme se vést děti k zájmu o přírodu, a proto pořádáme různé besedy. Myslivost je spojena se spoustou práce a obětování volného času, což mladé lidi asi odrazuje.

* Kolik máte dnes členů a jak velkou honitbu?

Dnes máme osmnáct členů. Výměra naší honitby je přes 1200 hektarů. Vroce 1977 jsme se sloučili s Mysliveckým sdružením Chrastavice.

* Na jaké úrovni je nyní myslivecké vyžití?

Bohužel velice slabé. Drobné zvěře je málo. Největším problémem jsou velké oseté plochy, drobná zvěř nemá vhodný kryt. Bažanti ztratili ve volné přírodě podmínky k přežití a umělé chovy to nenahradí. Další problém je mechanizace. Stroje mají velké záběry a při jarních pracích zahyne spousta mladé zvěře. Potíže máme také s neukázněnými občany. Vrevíru pouští psy na volno a ti pak dělají paseku obzvlášť na jaře, kdy se rodí zajíci a dochází ke kladení srnčí zvěře. Deset až dvanáct kusů srnčí zvěře nám dokáže srazit vlak. Ohleduplnost řidičů na silnicích by také měla být větší. Mývali jsme kolem deseti honů, teď máme pouze jeden společný, a když se černá zvěř v revíru obezná, tak provedeme naháňku. Tohle je bohužel ta smutná stránka myslivosti.

* Museli jste se někdy potýkat s pytláctvím?

Pytláctví se nám v revíru také projevilo, ale naštěstí v malé míře. Našli jsme několikrýt pozůstatky upytlačené zvěře, ale nikoho jsme nechytili.

* Z čeho máte naopak radost?

Těší nás, že parta dobrých myslivců drží pohromadě. Udržujeme přátelské vztahy se sdružením v Zahořanech, se ktzerým pořádáme každý rok naháňku na škodnou a černou zvěř.

* Kde sháníte finance?

Peníze doháníme brigádami. Spolupracujeme s obecním úřadem při lesních brigádách a se ZD Mirabo. Za brigády na  sběru kamení dostaneme výměnou krmivo pro zvěř. Od obecního úřadu jsme dostali rybník, který udržujeme, abychom na něm mohli provádět polodivoký chov kachen pro částečné vyžití členů mysliveckého sdružení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.