Přihlásit

Zraněná dívka, chycená do pasti, pohnula se zákonodárci (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Martyrium
"Hrozně to bolí, už nikdy nepůjdu do lesa," říkala zraněná v nemocnici lineckému deníku OÖ-Nachrichten.
Když s křikem vyběhla z lesa se "zakousnými" železy do paže, kamarádka jí rychle přivolala pomoc.
"Myslivci a záchranáři se všemi silami pokoušeli past rozevřít, ale ta sklapávala znovu," píše list. Stará železa prý naštěstí byla tupá, jinak by dívka o paži přišla. Takto má podle lékařů dobrou prognózu. "Mám starost o její psychiku, stále má pocit, že má past ještě pořád na předloktí," řekl novinám její otec.

V euforii
K neoprávněnému nalíčení zrezivělých želez se přiznal 34letý myslivec. Na policii odevzdal lovecký lístek.
Uvedl, že chtěl chytit škodnou a v lovecké euforii si neuvědomil, že by se něco mohlo stát. Je stíhán pro ublížení na zdraví. Jeho motivem podle myslivců mohla být přehnaná lovecká vášeň: je totiž těžké kunu takovou pastí ulovit . . .
Případ vedl k návrhu na změnu zákona, která by měla platit od 1. října. V Horních Rakousích pak bude lov do želez zakázán. "Dosavadní pravidlo, že 1100 myslivců se speciální šestnáctihodinovou kvalifikací mělo povoleno užívání želez přinejmenším 200 metrů od silnic a sídel od 1. října do 31. března, bude ze zákona o myslivosti vypuštěno," píší OÖN.
Pouze v případě nebezpečí nákaz má být v budoucnu tento lov umožněn speciálním povolením.
Deník upozorňuje, že Horní Rakousy jsou jedinou spolkovou zemí, v níž chytání do želez bylo dosud povoleno. Ve Vídni a v Tyrolsku je zakázáno absolutně, v dalších platí úprava, k jaké nyní přistupují i Hornorakušané.
K redukci škodné budou naši sousedé nově moci používat jen kazetových pastí, v nichž jsou kuny a lišky odchytávány živé.
Použití čelisťových pastí bude trestáno pokutou až 2200 eur. Tato železa mají kunu usmrtit.

U nás zákaz
Český zákon o myslivosti mj. zakazuje chytat zvěř do ok, na lep, do želez atd. Za porušení tohoto a dalších paragrafů může orgán státní správy myslivosti uložit držiteli loveckého lístku pokutu až do 30 000 Kč. Zákon na ochranu zvířat proti týrání mimo jiné říká : Je zakázáno odchytávat nebo usmrcovat volně žijící zvíře pomocí oka, tlučky, sítě, smyčky, pytláckého oka, harpuny nebo čelisťových pastí anebo pomocí obdobně zkonstruovaného zařízení.
Navíc zákon také jmenovitě zakazuje výrobu, dovoz a prodej čelisťových a lepicích pastí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.