Přihlásit

Výstava odhalí lidskou krutost (Přerovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výstava má název Nástrahy, pasti a železa na škodnou.
"Výstava předvede v reálné krutosti všechny praktiky, vesměs nelegální, které používají myslivci, holubáři, rybáři a další "manažeři přírody" k bezohledné likvidaci všeho, co se jim v přírodě nelíbí," řekl k výstavě vedoucí Ornitologické stanice v Přerově Zdeněk Vermouzek.
Ten se v rámci dobrovolné činnosti stará o program Volná křídla, který od roku 2000 vede Česká společnost ornitologická. "Za deset let sbírání údajů o ptačí kriminalitě jsem se setkal s nepřeberným množstvím ukázek naprosté bezohlednosti a pohrdání zákonem, na které doplácejí stovky dravých ptáků ročně. Do databáze Volných křídel přibývá zhruba padesátka zdokumentovaných případů ročně. Je to ale jen nepatrné procento toho, co se ve skutečnosti v naší přírodě děje, aniž by si toho kdokoli všiml nebo se nad tím pozastavil," řekl Vermouzek. Své zkušenosti s problematikou pronásledování dravců shrnul do výstavy, která bude od příštího týdne k vidění v ORNIS.
Návštěvníci na ní uvidí dravce zastřelené, chycené do želez nebo do jestřábího koše. Nechybí ani orel mořský. který uhynul po pozření otrávené návnady. Instalace je doplněna ukázkami nebezpečně instalovaných skel, do nichž ptáci narážejí, nebo volně visícími rybářskými vlasci a dalšími nástrahami, se kterými se živočichové v přírodě setkávají, aniž by se jim mohli jakkoli bránit.
Výstava bude zahájena vernisáží s krátkou přednáškou na téma pronásledování dravců ve čtvrtek 30. dubna od 17 hodin. Přístupná pak bude každý den od 1. května. do 1. listopadu. Ve všedních dnech bude otevřena od 8 do 16 hodin, o víkendech a svátcích od 9 do 17 hodin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.