Přihlásit

Čtyřkolkáři: Chybí nám tratě (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čtyřkolkáři nemají v lesích co dělat. Přikazuje jim to zákon. Přesto je jich tam k vidění spousta. Proč? Prý nemají kde jezdit.
"Na Prostějovsku, stejně jako jinde v republice, chybí přírodní dráhy vyhrazené pro čtyřkolkáře a motocyklisty. Právě proto jezdí někteří majitelé těchto strojů do lesů," prohlásil Radek Páleník, zakladatel Quadclubu Prostějov, jehož členy jsou právě čtyřkolkáři.
Páleník by spolu s ostatními lidmi z klubu přivítal, kdyby jim město Prostějov pomohlo takovou trať vybudovat. "Za její používání bychom i platili. Vždyť všichni co znám, dali za své stroje víc než sto padesát tisíc korun. Taková pětistovka za víkend na dráze by je jistě nezabila," vyjádřil se.
Stejnou vstřícnost, k níž vyzývá vedení prostějovské radnice, by uvítal i ze strany úředníků ministerstva obrany. "Do vojenských lesů sice nejezdím, ale láká mě to tam. Nebylo by špatné, kdyby nám tam povolili vjezd," uvedl. Radek Páleník ví, že do armádních lesů vyrážejí na zapřenou motorkáři. "Pro vojáky, když je chytají, je to rozptýlení," míní.
Přednosta Vojenského újezdu Březina Karel Schimitzek však jeho vyjádření vyvrací. "Jedoucí vozidlo zastavit nesmíme. Kontrolujeme jen ta stojící. Přesně podle zákona," reagoval.
Zdůraznil, že ve vojenském újezdu nemají žádné osoby bez oprávnění co dělat. "Újezd musí ze zákona plnit konkrétní funkci. Motorkáře do něj pouštět nemůžeme, stejně jako za ně nemůžeme nést zodpovědnost," konstatoval přednosta újezdu Březina Karel Schimitzek.
Silné a hlučné stroje lze však potkat nejen ve žlebech vojenských lesů. Prohání se mezi stromy i v okolí Prostějova. "Ženou se často přes palouky, na nichž máme vysázené mladé stromky. Za koly čtyřkolek a motorek pak zůstává spoušť," postěžoval si Pavel Šišák, šéf Lesů města Prostějova. Podotkl přitom, že pokud se jim někdo z lesníků postaví do cesty, pak jsou schopni ho přejet. "Řidiči mají na hlavách přílby a nelze je tudíž identifikovat," podotkl Šišák.
Na čtyřkolkáře si naříkají i myslivci. "Rachot motorů jejich strojů teď ruší zvěř v kladení mláďat," nechal se slyšet Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého spolku Prostějov.
Zná prý i případy, kdy čtyřkolkáři před sebou hnali zvěř po polích. "Neuvědomují si, že taková štvaná srnka může dostat zápal plic a pak uhyne," uvedl Procházka a dodal, že vybavení na to, aby jezdce chytili, myslivci nemají. Ostatně stejně jako policie. "Když zavoláme policisty, aby je zadrželi, jsou čtyřkolkáři už dávno v trapu. Pokud by je i zahlédli, jak je mohou honit ve služebních autech po lesích či po polích?" zamyslel se jednatel mysliveckého spolku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.