Přihlásit

V kraji začíná poslední vakcinace lišek (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Očkování si pouze v Libereckém kraji vyžádá přes jeden a půl milionu korun a zaplatí ho Ministerstvo zemědělství. "Cílem vakcinace je vytvořit v liščí populaci imunitu proti vzteklině a zabezpečit tak ochranu zvířat i lidí," vysvětlil Deníku ředitel Krajské veterinární správy Josef Král. Právě lišky patří mezi nejčastější šiřitele vztekliny.
Návnady s vakcínou mohou být za jistých okolností nebezpečné pro člověka nebo pro jeho domácí miláčky, především psy.
Samotná ampule s očkovací látkou je sice neškodná, riziko však může vzniknout při přímém styku látky se sliznicí. Lidé by měli v oblasti, kde proběhne vakcinace a kde budou ležet návnady s očkovací látkou proti vzteklině, dodržovat určité pokyny. Měli by poučit své děti, aby se návnad nedotýkaly a hlídat své psy, aby volně nepobíhali v okolí těchto ampulí.
"Pokud se očkovací látka dostane do oka, úst nebo čerstvého poranění, je nezbytně nutné vyhledat okamžitě lékaře," informoval Král. Pokud se vakcína dostane pouze na kůži, musí si člověk dané místo pečlivě umýt mýdlem a dezinfikovat.
Návnady vyrobené z rybí moučky a tuku mají okrouhlý tvar o průměru tři a půl centimetru a výšce 1,7 centimetru. Jsou hnědozelené a silně zapáchají rybinou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.