Přihlásit

Nad strunkovickým hřištěm létali dravci (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jejich výkony přišlo obdivovat několik stovek lidí, zejména veřejnosti. "Akce byla pořádána jako doprovodný program chovatelské výstavy loveckých trofejí, kterou mohli zájemci navštívit od středy do neděle," vysvětlil člen pořadatelského mysliveckého sdružení Theodor Pártl.
Soukromá firma, která se zabývá ochranou dravých ptáků a přibližuje jejich problematiku veřejnosti, přijela do Strunkovic z Brna. Přivezla s sebou osmnáct druhů dravých ptáků z celého světa. Největšími dravci byli orel americký nebo například sup nádherný, jehož rozpětí křídel může dosáhnout až tří metrů. Menšími zástupci opeřenců bylo několik druhů sov, dřemlík tundrový, ostříž, který je nejrychlejším dravcem při vodorovném letu, nebo vůbec nejrychlejší pták, sokol stěhovavý, který při střemhlavém letu dokáže vyvinout rychlost 389 kilometrů v hodině.
Za půldruhou hodinu programu stihli sokolníci předvést mnoho náročných úkonů, při kterých se vystřídali téměř všichni ptáci. Do některých prvků zapojili i diváky, kteří si tak mohli vyzkoušet, jak se dravec přivolává na rukavici, nebo vypouští za svou kořistí. Při tom divákům přiblížili život dravých ptáků, kteří patří v mnohých případech k našim nejvzácnějším ptákům a zdůrazňovali důležitost jejich ochrany a přítomnosti v přírodě. "Akce byla určena zejména laické veřejnosti, které jsme tím chtěli dokázat, že myslivost není jen střílení, ale zejména o chovu a ochraně zvěře," zakončil myslivec Theodor Pártl

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.