Přihlásit

Myslivci ukázali po roce trofeje (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letos se přehlídka trofejí uskutečnila ve spolupráci sMS Strunkovice nad Blanicí. Přehlídka proběhla ve dnech 20. až 26. dubna v KDStrunkovice nad Blanicí.
Hodnotitelská komise jmenovaná orgány státní správy myslivosti pro oba obvody MěÚ provedla vlastní vyhodnocení 21. dubna, kdy byl posuzován věk, ale především chovná hodnota na základě schválených kritérií chovnosti jednotlivých druhů spárkaté zvěře. K posouzení bylo předloženo celkem 102 trofejí jelenů, 543 trofejí srnců, 7 trofejí muflonů a 1 trofej jelena siky.
Trofeje byly předloženy od všech honiteb s výjimkou honitby MěL Volary, kdy byl předložen přehledný katalog fotografií trofejové zvěře. Velmi pozitivní je zvýšená kvalita trofejí, kdy medailové hodnoty dosáhly 4 trofeje jelena, s ohodnocením 175,70, 175,59, 191,00 a 202,64 bodů, 4 trofeje muflona s ohodnocením 188,00, 189,00, 190,00 a 194,50 bodů, a především 3 trofeje srnce s ohodnocením 114,55, 118,95 a 167,85 bodů, kdy výše bodového ohodnocení 167,85 je nejvyšší v historii hodnocení v rámci bývalého okresu Prachatice. Na této kvalitě trofejí má jistě zásluhu kvalitní péče o zvěř, ale i dodržování zásad chovnosti při odlovu. Při nárůstu kvality trofejí došlo i k navýšení celkového počtu ulovené zvěře u všech druhů spárkaté zvěře, především prasete divokého, ale toto navýšení odlovu nemělo vliv na výši jarních stavů, kdy především u zvěře černé a jelení dochází ke každoročnímu navýšení stavů. V r. 2008 byla v honitbách okresu lovena rovněž zvěř daňčí a dále byl uloven i jeden jelen sika. Velmi dobrá byla i kvalita úpravy trofejí, až na malé nedostatky v úpravě trofeje, což dokumentuje vztah lovce k ulovené zvěři.
Během konání přehlídky proběhla celá řada doprovodných akcí, jako např. prodejní výstava malířů, ukázky vábení zvěře a sokolnictví.
V sobotu 25. dubna se konalo společenské odpoledne s vyhodnocením výtvarných prací žáků a především předání mysliveckých vyznamenání zasloužilým členům ČMMJ. Slavnostní ráz tohoto odpoledne byl zdůrazněn vystoupením trubačů z LČR Lesního závodu Hluboká.
Na tomto společenském odpoledni byl přítomen i místopředseda ČMMJ Ing. Jiří Chmel.
Celá chovatelská přehlídka byla velmi zdařilá, důkazem je velmi kladný ohlas mezi mysliveckou, ale i laickou veřejností. Vysoké ocenění zasluhují všichni, kteří se na zdárném zajištění přehlídky trofejí podíleli, především členové MS Strunkovice. Konání této přehlídky trofejí přispělo k dobré propagaci myslivosti a celé ČMMJ.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.