Přihlásit

Vrátila se velká mechanizace (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stále více zemědělci nakupují secí stroje o záběru devět metrů. Na polích jsou prováděny postřiky proti plevelům, chorobám a škůdcům plodin, a to v kombinaci s přihnojováním plodin minerálními hnojivy.
Největší nebezpečí pro zvěř nepředstavují pesticidy, jejichž spotřebu má Česká republika mnohem menší než země Západní Evropy, ale právě rychle jedoucí širokozáberová zemědělská mechanizace. Lesníci kontrolují nálet kůrovců do lapáků, pravidelně sledují feromonové lapače. Myslivečtí hospodáři hodnotí provedení oprav posedů a krmelců.
V roce 2009 se opět rozšířila plocha osetá GMO kukuřicí na více než 5% plochy oseté kukuřicí. Hlavním důvodem jsou narůstající škody zavíječem kukuřičným, jehož larvy vyžírají stonek a palice kukuřice, čímž rostliny ztrácí stabilitu, poléhají a jsou více napadány plísněmi, které zanechávají v rostlinách jedovaté mykotoxiny, což způsobují zejména houby rodu fusarium a aspergilus. Co je z pohledu ochrany přírody důležité, GMO kukuřici odolnou vůči zavíječi není nutno ošetřovat insekticidy, což je přínosné, insekticidy působí i na necílové organismy včetně hmyzu, zvěře i ostatních živočichů. Mnoho škod na polích přisuzovaných zvěří, je ve skutečnosti způsobeno obtížně kontrolovatelnými škůdci, tedy i zavíječem a zvěři jsou tyto škody přisouzeny, protože jsou na rozdíl od poškození škůdci vymahatelné. Protesty ekologických aktivistů mnohdy vycházejí z neznalosti problematiky ochrany rostlin, a jejich hlavní motivací je zviditelnění svých aktivit bez odborných argumentů.

***
PRANOSTIKY
Filipa Jakuba mráz - to obilí plný klas. O svatém Mamertu zima už šla k čertu. Před Servácem není léta, po Serváci s mrazy veta. Pankrác, Servác, Bonifác jsou ledoví muži, Žofie je jejich kuchařka. Svatí Servác, Pankrác a Bonifác, ledoví bratři, přinesou chladna jak se patří. Žofie vína upije. Svatá Žofie políčka často zalije.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.