Přihlásit

Děti ze dvou okresů změřily síly v myslivecké soutěži (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Oucmanice
Myslivecká soutěž s mnohaletou tradicí Zlatá srnčí trofej přilákala v sobotu do Ekocentra Paleta v Oucmanicích dvaatřicet dětí z okresů Ústí nad Orlicí a Rychnov nad Kněžnou. "Letos porovnáme znalosti dětí ze dvou okresů. Vítězové kategorií z obou okresů postoupí do národního kola soutěže," uvedl pro Deník ředitel soutěže Ladislav Pecháček.

Mají znalosti jako dospělí myslivci
Malí myslivci, mezi nimiž byly početně zastoupeny i dívky, museli prokázat své vědomosti při poznávačce deseti plemen loveckých psů, bylin, stromů, zvířat, ale i zbraní. Hodnoceny byly i jejich dovednosti při střelbě ze vzduchovky. A nevedli si vůbec špatně. "Soutěž je náročná na teoretickou přípravu, někdy mají starší děti větší znalosti než dospělí uchazeči při zkouškách na myslivce," pochválil děti Ladislav Pecháček. Na soutěž se děti připravují v mysliveckých kroužcích. Těch je ale na Orlickoústecku jen několik, v Dobrouči, Kunvaldu, Žamberku a Dobříkově. "Zájem mezi dětmi by byl poměrně velký, ale problém je spíš s počtem vedoucích. Vedení kroužku obnáší spoustu starostí, každý týden pořádání schůzek, přípravu programu. Ten musí být atraktivní, aby u dětí obstál v konkurenci počítačů a her," naznačil situaci v okrese Pecháček. Proto se děti z "mysliveckých" rodin připravují doma, jako například sourozenci Leschingerovi z Orlického Podhůří. "Na soutěž nás připravuje taťka," řekla Dorota a její bráška Jakub, který chce být rozhodně myslivcem, ji doplnil: "Táta nás k myslivosti přivedl, protože máme myslivost v rodu."
V národním kole budou okres Ústí reprezentovat Lukáš Malý z Dobříkova a Jan Šmída ze Starého Města, okres Rychnov potom Kristýna Rázková z Javornice a Tereza Pišlová z Liberku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.