Přihlásit

Dorazily tisíce diváků i psů (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Litoměřicích proběhla výstava Nord Bohemia Canis. Akce byla opět úspěšná, výstaviště bylo zaplněné

Litoměřice/ Víkendová jubilejní 10. mezinárodní výstava psů všech plemen Nord Bohemia Canis byla opět velmi úspěšná, a to jak pro chovatelskou, tak i laickou veřejnost. Na zcela zaplněném výstavišti Zahrada Čech bylo možné spatřit 260 plemen – celkem 2 980 psů od 2 500 chovatelů z ČR, EU a dalších evropských zemí. Zhruba 9 000 návštěvníků mohlo sledovat hodnocení, které většina ze 44 rozhodčích doprovázela komentářem, a tak si odnášeli i cenné poznatky, jež mohou uplatnit ve své chovatelské praxi.

Vyvrcholením obou dnů bylo finále soutěže mladý vystavovatel, nejlepší veterán, nejhezčí pár psů, nejlepší chovatelská skupina a letos také velká národní cena českých plemen, kterou v premiéře vyhrál český fousek.

 Každý den proběhly soutěže o vítěze skupiny, nejlepšího mladého psa dne, vítěze dne a na závěr soutěž nejlepší mladý pes výstavy a vítěz výstavy. V sobotu se pak uskutečnila 9. evropská výstava šarplaninců. Předání ceny vítěze výstavy se ujal herec Petr Štěpánek.

„Litoměřice mám velice rád, je to krásné město, jezdím sem tu a tam i hrát, a protože máme chalupu v Kokořínském údolí, a není to tak daleko, občas se při výletech zastavíme i v tomto kraji. Obojí spojuje postava Karla Hynka Máchy. Aprotože jsem milovník psů, jezdím sem i na výstavu psů. V minulosti jsem tu i soutěžil s gordonsetrem. Měl jsem i chovnou stanici, ale protože této zálibě se musí člověk věnovat maximálně a já už tolik času neměl, ukončil jsem ji. Láska ke psům však u mne trvá i nadále,” prozradil Petr Štěpánek.

Do Litoměřic dorazily tisíce diváků i psů

S výsledkem výstavy byli spokojeni i rozhodčí. „Jezdím na tuto výstavu pravidelně, a to jak rozhodčí, tak vystavovatel, a mohu její úroveň posoudit z obou stran. Musím potvrdit, že výstava Nord Bohemia Canis, co se týká kvality, má stoupající úroveň. Je to dílem sehraného pořadatelského týmu, kde se doplňují zkušení organizátoři s mladou generací, a také dílem krásného prostředí výstaviště, kde je vystavovatelům nabízen komplexní servis. Většinou pořadatelům přeje i počasí. Já sám chovám německé dogy a letos jsem na výstavě posuzoval border kolie a welsh corgie a ve funkci hlavního rozhodčího jsem zastoupil Libuši Ubrovou, která se ze zdravotních důvodů omluvila. Letos jsme opět nemuseli řešit žádnou stížnost, výstava proběhla bez problémů,” uvedl Milan Krinke

Tradiční doprovodnou akcí výstavy byla chovatelská přehlídka trofejí zvěře ulovené v okrese Litoměřice v loňské lovecké sezoně, kterou připravily Okresní myslivecký spolek Českomoravské myslivecké jednoty Litoměřice a Městské úřady Litoměřice, Lovosice a Roudnice n. L. Přestože nejvýznamnější trofeje – zlaté trofeje muflonů, lebek lišek a jezevců, zlaté a stříbrné trofeje srnců a všechny medailové trofeje kňourů a psíků mývalovitých – byly zaslány na mezinárodní výstavu NATURA VIVA, která probíhala ve stejném termínu v Lysé n. L., bylo se na co dívat.

 „Zvláště pro laickou veřejnost a mládež se stala přehlídka zážitkem. Většina z nich si určitě všimla i upozornění na úhyn zvěře na silnicích. V loňském roce na silnicích litoměřického okresu zahynulo a bylo nalezeno téměř tisíc kusů srnčí zvěře a na dva tisíce zajíců. Výstava pak vedla především myslivce k zamyšlení nad postupným poklesem kvality trofejí, což mohou ještě lépe posoudit po prostudování 2. katalogu loveckých trofejí,” uvedl Jan Scháno, člen hodnotitelské komise a pracovník MěÚ Lovosice.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.