Přihlásit

Plzeňka se proměnila v přehlídku mysliveckých trofejí (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beroun
Ještě dnešní den mohou lidé obdivovat v společenském domě Plzeňka Chovatelskou přehlídku trofejí spárkaté zvěře, která byla ulovená v honitbách okresu Beroun v mysliveckém roce 2008-2009.
Přehlídku pořádá Město Beroun, Hořovice, Českomoravská myslivecká jednota - Okresní myslivecký spolek Beroun a myslivecký spolek Drábov. Návštěvníci mohou přijít od 9 do 17 hodin. Výstava se v Berouně koná jednou za 5 let.
Na výstavě mohou návštěvníci obdivovat unikátní paroží jelena lesního, siky japonského, daňka evropského, muflona, ale také lebky lišky nebo jezevce. "Dozvíte se zde mnoho nového od myslivců, kteří vám ochotně odpona všechny vaše otázky. Například se můžete dozvědět, že daňci se vyskytují zejména na Hořovicku, a že zvěř se střílí na komoru, tedy do srdce. Zjistíte také, jaká zvěř se střílí přednostně a jaké jsou s tím potíže," lákají na výstavu myslivci.
Každý exponát je označen popiskem, kde je mimo jiné uvedeno stáří zvěře, jméno jejího lovce, datum ulovení, odhad věku, chovná hodnost nebo bodové ohodnocení.
"Každý, kdo by se chtěl stát jedním z nás, musí napřed projít kurzem, následně absolvovat asi roční praxi s myslivcem, a potom si také obstarat zbrojní pas," poznamenal člen Českomoravské myslivecké jednoty Karel Červenka.
O účast lidí na výstavě nikdo nemá strach. "I dnes se mezi lidmi najde dost milovníků mysliveckého řemesla," poznamenal jeden z návštěvníků. "Všichni se zde chovají velmi ukázněně, dokonce i malé děti, protože v nich velké paroží vzbuzuje spíš respekt než touhu hrát si s ním," dodal jeden z pořadatelů. "Výstava je velmi krásná, každý si zde najde své. Exponáty jsou rozděleny podle míst honiteb, můžeme si tedy udělat obrázek o tom, co se nachází u sousedů v revíru," svěřila se Bohumila Stejskalová.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.