Přihlásit

Živoření beskydských huňáčů (Týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zabitý medvěd neutekl z cirkusu ani z ilegálního domácího chovu, jak naznačovali někteří beskydští horalé. Vědci z Ústavu biologie obratlovců v minulém týdnu potvrdili, že šlo o jedince z volné karpatské přírody. "I medvědi z nelegálních chovů a cirkusů byli přece odloveni v Karpatech," zpochybňuje názor vědců farmář Petr Šimeček ze Starých Hamrů, letitý nepřítel neřízeného návratu velkých šelem do Beskyd. Zbytky medvěda byly nalezeny před měsícem v igelitovém pytli na břehu Ostravice ve Frýdlantu nad Ostravicí. Scházely ale trofejní části těla - kůže i lebka. Zmizely také nejlepší kusy masa. Pro ochránce přírody a policii to byly neklamné důkazy, že celoročně přísně chráněného medvěda někdo ulovil.

Lovecké vášni neporučíš
Farmář Petr Šimeček mezi řečí naznačuje, že o případu upytlačeného medvěda v Beskydech ví dost, ale podrobnosti si nechá pro sebe. "Někdo prostě neudržel svoji loveckou vášeň na uzdě," podotýká.
"Mezi myslivci je pouze pár pytláků, kteří jdou po chráněných šelmách. Ostatní lovci ale jejich vášeň tolerují a kolegy neudají," míní Jaromír Bláha z Hnutí DUHA, které v Beskydech organizuje takzvané vlčí hlídky. Ty mapují výskyt vlků, rysů i medvědů. "Jde nám o to, aby žádný myslivec neměl jistotu, že je v lese se šelmami sám, a nemohl je beztrestně střílet," vysvětluje šéf vlčích hlídek Miroslav Kutal. Patroly začal organizovat před sedmi lety, když bylo jasné, že se do Beskyd kromě rysů trvale navracejí vlci i medvědi. Nyní mají hlídky k dispozici tři stovky dobrovolníků a pytláky notně znervózňují.
Každý jednou udělá chybu. Vlčí hlídky v Beskydech už léta nacházejí v přírodě takzvané újedi, tedy části uhynulých hospodářských zvířat, které mají přilákat šelmy, zatímco lovec číhá v křoví. Nyní se v igelitovém pytli podařilo najít ještě jasnější důkaz pytláctví. Policisté se nechali slyšet, že pátrání je nadějné. "Pokud vím, kulka se v těle nenašla, takže najít střelce bude těžké," kontruje Jaromír Bláha z Hnutí DUHA. "Nalezený medvěd je jen vrcholem ledovce, většinu zastřelených šelem nikdy nenajdeme. Jisté je, že ilegální odstřel pokrývá zdejší přirozený přírůstek," vysvětluje Bláha. Ač mají šelmy v Beskydech výborné podmínky k životu, kvůli pytlákům živoří; jinak už by se prý vlci i medvědi dávno rozšířili do Hostýnských či Oderských vrchů. Zatčení pytláka by v každém případě bylo příslibem, že šelem začne přibývat. "Policie nikoho neodhalí, to vím s jistotou," je přesvědčen farmář Šimeček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.