Přihlásit

Park u zámku Kinských hostil oblastní výstavu psů (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Zastoupení tady mělo jednasedmdesát loveckých, služebních a společenských plemen," pochvaloval si Jan Janoušek, jednatel spolupořádající Českomoravské myslivecké jednoty ve Vsetíně. Vedle běžně chovaných jezevčíků, brakýřů a ohařů se představila atraktivní plemena rhodéského ridgebacka, belgického pasteveckého psa či německé modré dogy.
Součástí setkání byla speciální výstava Klubu chovatelů německých dlouhosrstých a malých a velkých münsterlandských ohařů.
Nejlepší fenkou výstavy byla vyhlášena dvouletá kokršpanělka Christina z chovné stanice Sant Tulip manželů Drahomíry a Iva Konečných z Frenštátu pod Radhoštěm. Psím šampionem se stal jedenapůlletý drsnosrstý trpasličí jezevčík Aron z Valašských pasek chovatele Milana Marečka z Rožnova pod Radhoštěm. Pro chovatele byla výstava příležitostí k bonitaci jejich čtyřnohých svěřenců na základě posouzení chrupu, barvy očí, výšky a stavby těla a jiných kritérií. "Je to nutné kvůli dalšímu zušlechťování plemene prostřednictvím řízeného chovu,"objasnil Jan Janoušek.
V někdejším Československu, které bylo zakládajícím členem Mezinárodní kynologické federace FCI,se pravidla řízené plemenitby uplatňují odroku 1923.
Majitelé "papírových" psů je musejí striktně dodržovat, nechtějí-li svou investici a výsledek letité práce znehodnotit. Nesleduje se při tom pouze čistota plemenitby, nýbrž i zachování pozitivních vlastností u nových generací. Pořadatelé usilovali o umístění oblastní výstavy do Valašského Meziříčí devět let. "Rádi bychom, aby se zde obdobné akce konaly pravidelně,"prozradil Janoušek.
"Může to být počátek nové éry," připustil Miloš Kašpar, viceprezident Českomoravské kynologické jednoty. "Přáli bychom si, aby se jednotlivé ročníky odbývaly střídavě tady a v Olomouci. Valašské Meziříčí nabízí i díky pochopení zdejší radnice prostředí a podmínky vhodné pro pořádání vyššího typu výstav.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.