Přihlásit

Myslivci si poslechli zajímavou přednášku (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do útulného salonku restaurace "Club Sladovna Mýto" si pozvali na besedu zkušené myslivce Františka Sýkoru a Karla Plaňanského. Oba patří na Rokycansku mezi špičkové odborníky nejen na zvěř srnčí, která se na Rokycansku vyskytuje nejvíce, ale i na zvěř jelení, mufloní, daňčí a černou. Přednáška začala obecným představením hlavních znaků odhadu věku u všech výše jmenovaných druhů zvěře a to nejen u samců, ale i zvěře samičí, tedy holé. Ta je nositelem kvality zvěře, na což se mnohdy zapomíná a jejímu lovu není věnována dostatečná pozornost.
Poté se dostalo i na zařazování jednotlivých druhů zvěře do věkových tříd s praktickými zkušenostmi obou myslivců. Část besedy byla věnována i škodám způsobených zvěří, jednání se zemědělskými subjekty i vztahy mezi jednotlivými sdruženími a narůstajícímu pohybu v přírodě. Do přírody v krásných slunečných dnech míří stovky lidí nejen jako turisté, cyklisté, jezdci na koních, ale i jako motorkáři či čtyřkolkáři. To vyvolává oprávněné obavy myslivců před nadcházejícím kladením mláďat spárkaté zvěře.
V době odchovu mláďat je potřebné v přírodě udržovat klid, což by si měli uvědomit všichni, kdož do ní vstupují. I do rokycanské záchranné stanice živočichů se dostávají takto "poplašená  či "nalezená" mláďata. Jejich případný návrat zpět na svobodu s sebou nese nemalé úsilí, které mnohdy končí nezdarem, neboť ochočené mládě v podstatě do přírody vrátit nelze!
Celá přednáška zorganizovaná OMS v Rokycanech se nesla v přátelském duchu a v podstatě odstartovala náročnou mysliveckou sezónu.
Na celé akci je sympatické to, že byla určená nejen myslivcům na Rokycansku, ale i všem zájemcům o tuto problematiku. Je jen škoda, že tuto nabídku využilo necelých dvacet myslivců či jejich příznivců. Věřme však, že to organizátory neodradí v pořádání dalších vzdělávacích akcích pro myslivce, neboť i propagace myslivosti tímto způsobem má nesmírný význam. Chcete-li se s myslivostí na Rokycansku blíže seznámit, kontaktujte jednatelku OMS Rokycany Světlanu Vlnovou, tel. 371 722 532 či 723 658 012.
My jen dodáváme, že již příští týden, tedy 16. května se od 9 hodin koná na zámku na Březině oblastní kolo Zlaté srnčí trofeje - soutěže mysliveckých znalostí pro děti a mládež a o čtrnáct dní později proběhne na stejném místě i oblastní výstava psů. I sem jste srdečně zváni.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.