Přihlásit

Policie dopadla motorkáře na Písečném vrchu (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplicko
Obyvatelé bydlící v sousedství Písečného vrchu v Teplicích upozornili v minulých dnech městskou policii na hluk motorek z oblasti "Písečáku". Vzhledem k tomu, že jde o státem uznaný významný krajinný prvek, není zde pohyb na motorkách přípustný. Přivolaná hlídka strážníků zde narazila na jednoho motorkáře a jednoho muže na terénní čtyřkolce. Jak se ukázalo, šlo o muže ve věku devětadvacet a šestadvacet let. Jeden byl přímo z Teplic a druhý z nedalekých Novosedlic. Pohybovali se na svých strojích po cestách v okolí místního rybníčku.

Hluk motorů vadí
Hluk motorů, poničené lesní cesty, ohrožení některých živočišných druhů. Takovou daň si v okrese vybírá adrenalinová zábava oblíbená hlavně u mladých lidí. Do lesů stále častěji vyrážejí na čtyřkolkách nebo terénních motorkách. Policie i revírníci si zatím s novodobými piráty lesních cest nevědí rady.
"Je sice pravda, že motorky a čtyřkolky do lesů nepatří, na druhou stranu je ale potřeba říci, že tihle lidé nemají kde jezdit a bavit se svým koníčkem. Zatímco kolektivním sportům se zázemí buduje, pro motorkáře není v regionu prakticky žádná pořádná oficiální trať. Kdybychom mohli, hledali bychom adrenalin na připravených trasách a ne v lese," říká motorkář z Teplic. Myslivci si ztěžují především právě na motorkáře a jezdce na čtyřkolkách.
"Čtyřkolky jsou doslova pohromou pro lesní zvěř a mláďata. Jezdci se po lesích velice často pohybují mimo značené cesty, čímž samozřejmě porušují zákon. Obrana je velice složitá, pokud se nám podaří zjistit poznávací značku takové čtyřkolky, hlásíme to policii," říká Adolf Rolínek, člen Českomoravské myslivecké jednoty působící na severu Čech.
Přirozený lesní klid tak bere za své. A před nepříjemnými decibely a rychlými koly neprchá jen zvěř, ohroženi jsou často i pěší turisté nebo cyklisté, kteří v lesích hledají relaxaci a odpočinek.
Myslivci současně upozorňují na nutnost mít svého psa při procházce lesem pod kontrolou tak, aby nenaháněl například srnčí zvěř.
Hodně práce teď nemají jen myslivečtí hospodáři, ale především stráž, která by měla být v lesích téměř každý den a upozorňovat veřejnost, že bezohledné rušení zvěře a volné pobíhání psů je v tomto období pro zvěř velmi škodlivé. "Ohroženy nejsou jenom dospělé matky. Zejména mláďatům hrozí bezprostřední nebezpečí zadávením. Psi dále ruší na zemi hnízdící ptáky, kterým se při častějším opouštění hnízda snižuje líhnivost snůšky či hnízdo zcela opouštějí," vysvětluje Jiří Šilha, mluvčí myslivecké jednoty.
Velkým nebezpečím je pro zvěř také velkozáběrová zemědělská mechanizace, tažená silnými a rychlými traktory. Tyto stroje nejčastěji ohrožují a masakrují zajíce, kteří se pohybují po polích a nemají téměř žádnou šanci strojům včas uniknout.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.