Přihlásit

Návnady na škodnou zabíjejí i vzácné dravce (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přesný počet otrávených návnad v českých lesích není znám. Ornitologové zaznamenávají každý rok kolem třiceti prokázaných případů otrav. Skutečné číslo ale bude daleko vyšší. Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické odhaduje, že otrávených ptáků budou v Česku ročně stovky.
"To, co najdeme, je jen zlomek. Stovky jsou jich určitě. Obávám se ale, aby to nebylo ještě o jeden řád výše," řekl LN Vermouzek. Jeho slova podporuje i fakt, že jen za první tři měsíce roku 2009 na otravu karbofuranem zemřelo 36 různých zvířat včetně orlů mořských, havranů, káňat, lasic i psů.
Dospělá samice luňáka červeného se nedávno uhnízdila u Skoronic na Kyjovsku. Stačila vyvést tři mláďata. Neznámý travič ale do blízkosti hnízda položil návnadu otrávenou karbofuranem. Samice luňáka zemřela okamžitě. Její tři vylíhlá mláďata pošla hladem.
"Poloha na břiše s poloroztaženými křídly, povislou hlavou a křečovitě sevřenými pařáty naznačovala možnost otravy karbofuranem," popsal ornitolog Vermouzek. Veterináři po toxikologickém rozboru žaludku a jater prokázali otravu karbofuranem. Luňáků červených hnízdí v Česku jen několik desítek párů a toto je první známý případ otravy. Podle Vermouzka za otravu mohou buď myslivci, kteří se otrávenými návnadami zbavují škodné, nebo rybáři, již se bojí o ryby v rybnících, či holubáři. "Nikdy ale nikdo nebyl chycen. To je špatná práce policie, kterou opakovaně kritizujeme. V sousedních zemích se často daří traviče usvědčit," řekl Vermouzek. Zabíjí i pár kapek Volně pohozená otrávená návnada v lese představuje obrovské nebezpečí i pro člověka. Podle odborníků se stačí návnady nebo uhynulého zvířete dotknout bez rukavic. Toxická látka se vstřebává i kůží. Otrava karbofuranem je také velice bolestivá. "Zvíře se v křečích udusí. Například větší pes umírá několik minut," řekl expert ze státního veterinárního ústavu Jan Rosmus.
Karbofuran je od loňského prosince ve všech zemích evropské sedmadvacítky zakázanou látkou. Dříve jej využívali zemědělci jako insekticid. "Není povolen ani pro vlastní držení, tudíž by jej legálně nikdo neměl vlastnit. Skutečnost je ovšem taková, že látka se dříve dostávala ve velkých baleních. K vytvoření otrávené návnady přitom stačí pár kapek," řekl Vermouzek. "Nedělám si iluze, že se zásoby karbofuranu v zemědělských družstvech spotřebovaly nebo zlikvidovaly."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.