Přihlásit

Pozor na přemnožené medvědy. Na Slovensku děsí houbaře (TN.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V okolí Ilavy na Trenčínsku medvědi zřejmě nevědí, že houbaři nemají zbraně. Přemnožené šelmy tak nahánějí lidem v lesích strach. "Medvědi se přemnožili, tak se stahují a obsazují nová území. Starší vytlačují mladší kusy do nižších poloh," vysvětlil výskyt medvědů na neobvyklých místech správce lesů Ladislav Koňuch.

Sám prý jednoho nedávno viděl, když číhal na kance. "Bylo mu asi pět let, takže ještě nebyl dospělý. V ten samý den potkal medvěda ještě jiný lovec, tak nevíme, jestli tu je jeden, nebo dva," dodal správce lesů Koňuch.

Ačkoli setkání s medvědem může být smrtelně nebezpečné, podle starosty obce Košeca Radomíra Brtáně zatím není důvod se bát. Košecký obecní úřad nicméně prostřednictvím radničních novin upozorní všechny občany, aby byli v lese ostražití.

Lovci medvědů tvrdí, že neexistuje jednoznačná rada, jak se zachovat při setkání s medvědem. V každém případě by na sebe člověk měl upozornit. Údajně stačí hlasitý hovor. Medvěd uslyší lidský hlas a odejde.

Obzvlášť nebezpečné je nečekaně vyrušit medvěda na mýtině. Zvíře se cítí ohrožené a může i zaútočit. O tom ví své i muž, který jen zázrakem loni v září přežil útok slovenského medvěda.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.