Přihlásit

Svět dutorohých (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V galerii na zámku v Chropyni je zpřístupněna výstava exemplářů dutorohých z největší soukromé sbírky v Evropě. V Chropyni je představena celá, tedy přes osmdesát exponátů.
Navštívit ji můžete každý den mimo pondělí a to od devíti do pěti hodin odpoledne. Výstava započala v červnu a potrvá až do dvacátého sedmého září.
Sbírka je co do počtu druhů dutorohých zvířat největší v Evropě a čítá již přes 80 exemplářů dutorohých zvířat, což je asi 40 % ze všech druhů dutorohých žijících na naší planetě. Jednotlivé kontinenty jsou zastoupeny všechny mimo Austrálii a Jižní Ameriku, kde se původně dutorozí nenalézali.
Mezi nejvzácnější exempláře patří vidloroh americký, který jediný jako dutorohé zvíře své rohy shazuje, dále je to voduška červená, antilopa Derbyho (největší africká antilopa), dikdik (patří mezi nejmenší africké antilopy), ale za zmínku stojí i bongo (indická antilopa žijící nočním životem), pabuvol pralesní a mohutný buvol kaferský, zrovna tak jako paovce hřivnatá, nahut modrý anebo tahr himálajský (poloovce a polokozy).

Široká veřejnost
Soukromá sbírka dutorohých exemplářů Ing. Jaroslava Šmída byla založena v první polovině roku 2004. Cílem této sbírky je, aby sloužila široké veřejnosti k obohacení znalostí života zvířat a to zejména dutorohých (antilop, gazel, impal, buvolů, turů, koz, ovcí atd.), kteří nás provázejí naším životem již několik tisíciletí a kterým jsme toho tolik dlužni.
Majitel sbírky vychází z myšlenky, že čím více poznáme život zvířat, tím více je budeme mít snahu chránit. Proto Jaroslav Šmíd usiluje o prezentaci své sbírky formou putovních výstav v prostředí, které se k této činnosti přímo nabízí (skanzeny, lovecké zámky, muzea).
Majitel sbírky není lovec a ani myslivec.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.